/ Георги Димитров
В днешния ден се провеждат парламентарни избори за избиране на народни представители в 46-ото Народно събрание на Република България.

Българските политици упражниха правото си на вот още в ранните часове на изборния ден, който започна точно в 7:00.

Държавният глава Румен Радев гласува около 11:00 ч. в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” в София.

"Гласувах за България, в която гражданите живеят достойно", заяви президентът. Той призова хората да излязат и да гласуват. "Когато имаме висока избирателна активност, това значи че ще имаме легитимно правителство и парламент", апелира Радев.

"Силно се надявам, че партиите извлякоха своя урок от предишните избори и ще подходят много по-отговорно към очакванията на гражданите", заяви Радев на въпрос очаква ли новият парламент да състави правителство.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък гласува в СПГЕ „Джон Атанасов“ в София.

„Обнадеждена съм от голямата енергия за промяна, която виждам напоследък. Хората видяха ясна алтернатива, видяха, че може да се управлява по различен начин, професионално, с експертиза, с амбиция, с визия за развитието на България. Първите резултати за по-мащабни инвестиции вече са на лице“, подчерта Илияна Йотова.

Радев: Гласувах за България, в която гражданите живеят достойно

Румен Радев
БТА

Служебният премиер Стефан Янев гласува 108 СУ „Никола Беловеждов“ около 9:30 часа.

Стефан Янев
БТА


Служебният премиер Стефан Янев: От нас зависи бъдещето на страната, гласувайте

По думите на Янев, от нас българските граждани зависи бъдещето на страната. "Затова призовавам хората да гласуват масово. От нашия глас зависят достойните старини на нашите родители и бъдещето на поколенията след нас“, бяха първите му думи, след като упражни своя вот. 

"Гласуването е нашата отговорност и възможност чрез партиите да покажем нашето желание за конструирането на властта и прозрачно управление", допълни той и изрази надежда  този път да бъде съставено правителство.

"Защото бъдещето на България зависи от един предвидим и стабилен кабинет. Ние имаме нужна да се утвърди парламентаризма и от стабилно управление, което да се стреми към прозрачност", добави служебният премиер.

Бойко Борисов гласуване
БТА

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ пък разкритикува организацията на предсрочните избори.

„Гласувах за единствената демократична партия, защото това, което доживя Европа да види е избори по венецуелски, по мадурски. Тотален хаос в страната, а в чужбина е кражбата на века, това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува в Банкя.

Борисов: Избори по венецуелски – тотален хаос в страната, а в чужбина е кражбата на века

„Влизат уж специалисти, пипат машините, никой не ги знае какви са. Обаждат ни се от Бурса и Одрин. Хаосът, който създадоха, е видим. Хората висят с часове по опашките. ЦИК спи. Хората започнаха в 07:00 ч. работа, на тях в 09:00 ч. им е първото заседание. Спрени машини, няма хартия, няма принтери, тотален хаос. Тяхната цел е да провалят изборите. Демокрацията за тях е лошо нещо“, коментира Борисов.

„За какво им е да касират изборите? Те и сега имат цялата власт. Цяла седмица терор навсякъде. Бойко Рашков направи параван. Чакам да излязат резултатите от изборите, да видите докато той всеки ден хвърляше обвинения към ГЕРБ и СДС, какво са правили в циганските махали другите партии. Ще се наслаждавате на резултатите“, добави той.

„Нека народът даде вота си днес, ще се видим пак, надявам се“, допълни той.

„Нека нашите избиратели останат живи днес, защото при тези километрични опашки, този хаос и тази лъжа – спрял ток, няма принтери и т.н. Хората стоят с часове“, посочи още той.

Борисов каза още, че дори и при всякакви безобразия ГЕРБ няма да искат касиране на изборите. „Тези трябва да покажат докрай истинските си мутренски номера и съдържание. Ние останахме единствените демократи“, поясни Бойко Борисов.

Бойко Борисов гласуване
БТА

Министър Рашков: Трябва да има промяна, така че децата да живеят по-добре

Министърът на вътрешните работи от служебния кабинет Бойко Рашков гласува в 39 СУ „Петър Динеков“.

„Имаше миналата година на площада в центъра на София едни малки момиченца, които пееха една песен и свиреха на китара. Искам да се случи това, което те пееха. Трябва да има промяна, за да може утре тези деца да живеят по-добре от нас“, заяви Рашков.

Христо Иванов, съпредседател на “Демократична България” гласува в 93 СУ "Александър Теодоров - Балан" към 9:00.

Христо Иванов: Страната има нужда от дълбока трансформация

Христо Иванов
БТА

"Гласувах за дълбока промяна, трансформация. Оптимистичен съм, просто трябва да си свършим работата. Независимо от политическите убеждения на хората, призовавам излезте и гласувайте. Не оставяйте другите да решават вместо вас вашите мечти. Ние правим всичко възможно за това да има честни избори и да, очаквам да са честни. Ние ще работим за кабинет, който ще има волята и капацитета да направи дълбока трансформация. Ще работим за кабинет на дълбоката трансформация", подчерта Христо Иванов.

По-рано гласува и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова
пресцентър, БСП


Нинова: Гласувах промяната да продължи, да бъде сигурна и необратима

"Гласувах за правова държава, която се управлява от официална Конституция, не от скрити кръгове. За образовани деца, здрава нация. За стабилна икономика, работни места, високи доходи и пенсии. За чист въздух, чиста земя и вода. Независима, суверенна България“, заяви Нинова.

„Трябва да се направи кабинет, защото предстоят много важни решения за България – приемането на бюджет за следващата година, Планът за възстановяване и устойчивост, реакция за повишаването на цените със съответно повишаване на доходите. Всичко това минава през работещ парламент и редовно правителство“, добави тя.

Корнелия Нинова каза още, че очаква най-добрия резултат за БСП, но се опасява от ниска избирателна активност и призова гражданите да гласуват. 

"Използвам да призова - излезте и гласувайте, аз гласувах с машина, много е лесно", добави тя.

Малко след откриването на изборния ден пък правото си на вот упражни и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Мустафа Карадайъ: Гласувах за рестарта на държавността (ВИДЕО)

 

Мустафа Карадайъ
БТА

„В България има криза на държавността, отстъпление от правата и свободите, затова ние от 7 години повтаряме, че трябва да се възстанови нормалността, демокрацията и държавостта в политиката. Затова аз гласувах за рестарта на държавността, защото виждаме, че демокрацията е едно такова явление, което веднъж отвоювано, не е завинаги и по много лесен начин могат да се получат отстъпления. Но от друга страна, бих искал да заявя още отсега, възстановяването на демокрацията не може да се случва с недемократични средства и инструменти“, посочи Карадайъ.

Ахмед Доган гласува в 52 ОУ "Цанко Церковски". Почетният председател на ДПС гласува с машина на предсрочните парламентарни избори. Той отказа да прави изявления, след като гласува.
 

Ахмед Доган
пресцентър, ДПС


Председателят на СДС Румен Христов гласува в 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев“.

"Гласувах за една просперираща България – член на ЕС, на НАТО, на Еврозоната, на Шенген; за европейски доходи, за стабилност и не на последно място за дясно управление. Имаме право да избираме, а тези, които избират после имат право да изискват от нас".

Веселин Марешки
БТА

Лидерът на ВОЛЯ, част от коалицията "Българските патриоти" - Веселин Марешки, упражни правото си на глас във Варна.

„За първи път сме свидетели на безпрецедентния брой "маймуни", които се опитват да се качат на клона, наречен „управление на България”, за да я ограбват, без идеология, без никакви идеи за развитието на страната и с единствената цел да безчинстват в родината ни. Гласувах за това, заедно с останалите българи, да спасим България и да не ги допуснем до властта”. Това заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки, посочи той.

И допълни: „Винаги говоря много преди всички. Единствен аз споменавах още в парламента, че трябва да се броят разписки. Тогава тези, които бяха на власт, не искаха, а тези, които не бяха – искаха. Сега пък новите, които са на власт, не искат. Това е обърканото в България - това двуличие. Надявам се да се случи нещо по-добро у нас”.

На изборите ще се явят общо 23 партии и коалиции. За първи път в историята изборите у нас ще се проведат изцяло на машини, съгласно последните промени в Изборния кодекс, реализирани в краткия живот на предходното 45-то Народно събрание.

Изключение от правилото ще правят само секциите с под 300 избиратели, гласуването с подвижна урна, както и секциите, разкрити в болници, специализирани институции и плавателни съдове. Там остава традиционната хартиена бюлетина.

Манолова очаква в следващия парламент да има мнозинство на промяната

Мая Манолова
БТА

Председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова упражни правото си на вот в кв. „Хладилника“.

"Гласувах за промяната, гласувах за обикновените хора - за това техните проблеми да бъдат решавани веднага, буквално от утре", заяви Манолова. 

"По-високи доходи за разботещите, преизчисляване на пенсиите, финансова подкрепа за малкия бизнес, за семейните стопанства, за родителите след кризата. Време е за промяна, която да започне буквално от утре. Парите да стигат до обикновените хора и бизнеса. Моето обръщене към всички български граждани е "Гласувайте, гласувайте, гласувайте!". Днес е денят, в който всичко зависи от вашия глас ", каза още тя.

Манолова очаква в следващия парламент да има мнозинство на промяната, както и правителство. "Хората искат час по-скоро властта да се заеме с решаване на техните проблеми", допълни лидерът на "Изправи се! Мутри вън!".