/ iStock/Getty Images
Aстрономическото лято идва със слънце, температури от 27 до 32, 33 градуса, но и с възможност за валежи в следобедните часове, главно на запад и в планинските райони.
 

 След по-хладната пролет температурите се нормализираха и вече са в границите на обичайното за края на юни.

Дъжд и гръмотевични бури в част от страната, възможни са и градушки
 
Според моделите и в следващите 5-7 дни, времето ще запази познатия характер - ще бъде топло с температури до 32, 33 градуса в низините, а в следобедните часове, главно на запад и в планинските райони, ще има възможност за гръмотевични бури.

iStock/Getty Images

Такова ще се задържи времето до средата на следващата седмица, когато моделите подсказват, че може да има по-голяма стабилизация на атмосферата с настаняване на по-високо налягане над района на Балканите, което ще доведе и до по-стабилно време.

Горещи тела и жарко слънце: Къде почиват родните звезди? (ВИДЕО)
 
Много е вероятно от следващия четвъртък - петък, до началото на юли - до трети, четвърти, да имаме много слънце, малко по-високи температури и възможност за превалявания.

iStock/Getty Images

Ако това се реализира ще видим първите 4, 5 дни на типичното българско лято - слънчево и горещо. Тогава ще има и дни без валежи и времето ще е подходящо както за планински преходи, така и за морска почивка.

iStock/Getty Images

 В перспектива след 4, 5 юли отново ще се създадат условия за нови превалявания.

Лесни стъпки, за да влезем във форма за лятото (ВИДЕО)

 
Западна Европа се готви да посрещне първата гореща вълна за това лято, като на места температурите във Франция и Германия, в средата и края на следващата седмица, ще са над 35 градуса. Това горещо време там ще продължи около два до три дни, но няма да засегне източните части на континента.

iStock/Getty Images

Големите световни метеорологични центрове очакват дори възможност да бъдат счупени температурни рекорди.
 
Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg