/ БГНЕС, архив
Велосипедисти искат законови промени заради черна статистика
93987
Велосипедисти искат законови промени заради черна статистика
  • Велосипедисти искат законови промени заради черна статистика
Велосипедисти настояват за промени в закона, с които да се въведе изискване за минимално отстояние от 1,5 метра при изпреварване. Според тях по този начин ще се повиши вниманието на шофьорите към колоездачите и ще има влияние върху безопасността на пътя.
 
Според представители на КАТ обаче подобно изискване за отстояние от метър и половина би било неприложимо в градски условия, а освен това, няма как полицаите да измерват дали се спазва или не.
 
Манолова: Карането на велосипед е опасно занятие

За 2016 година има близо 400 произшествия с колоездачи, при които ранените са 369 човека, а загиналите 33 души. Тази статистика показва, че са необходими законодателни промени, които да повишат безопасността на велосипедистите, категорична е омбудсманът Мая Манолова, която представи исканията на Сдружението на велосипедистите.
 
„Основно искането на велосипедистите е за създаването на правна норма, която изрично да регламентира метър и половина минимално странично разстояние при изпреварване на велосипедист от водач на МПС. Така е във Франция, Белгия, Португалия, Австралия и в 26 американски щата”, каза общественият защитник.
 
Основни правила за безопасно движение на велосипедистите

 Според шефа на „Пътна полиция” Бойко Рановски обаче подобно изискване ще е трудно приложимо, особено в градска среда.
 
„Предложението за въвеждане на изискване на разстояние при разминаване или при изпреварване трябва да се обмисли много внимателно дали касае градски условия или извънградски условия, защото има места, особено в градовете, където това разстояние никой няма да може да го спази. И като цяло акцентът трябва да бъде регламентиране на велоалеи, велопътеки, места, където трябва да се изграждат тези велопътеки, да са безопасни и да няма конфликт с автомобилното движение и съответните кметове на общини да ги спазват и да изграждат подходящи условия”, обясни Рановски.
 
Столичен зам.-кмет призна, че не би ползвал някои велоалеи в София

Според него при всяко изискване, свързано с разстояние, има проблем с контрола, защото няма как да се измерва точно. Още повече ако става дума за мерене на разстояние в движение, както е в случая при разминаване с велосипедисти.