Спряха строежа на магистрала „Марица
Спряха строежа на магистрала „Марица / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Работниците, които строят автомагистрала „Марица" спряха работа, съобщиха от КНСБ. Работниците в „Пътни строежи" АД, Пловдив, изграждащи  участъка Любимец- Капитан Андреево, са преустановили работа от 08:00 часа.
Поводът за протеста е, че положеният извънреден труд от работниците не изплатен. „Сключените индивидуални трудови договори на работниците не са съобразени с договорените минимални изисквания в Браншовия колективен трудов договор и работните заплати в дружеството са под договорените суми за отделните професии в него", се казва в разпространеното до медии писмо на профсъюза.

Работниците са до машините си на магистралата, но не работят, уточняват синдикалистите.

Участъкът от Любимец до Капитан Андреево се строи по проект на Министерство на финансите. В отговор на Дарик от ведомството обясниха, че министерството няма неизплатени суми към изпълнителя на строителните работи на последния участък от 3,4 км от магистрала Марица. Строителят е сдружение "ПСТ-ПОРР". „Всички извършени строителни работи се сертифицират и изплащат редовно", уточниха още от финансовото министерство.