Спорен текст спря подписването на колективния договор в здравеопазването
Спорен текст спря подписването на колективния договор в здравеопазването / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Лекарите остават без повишение на заплатите, не подписаха колективния договор в здравеопазването
55103
Лекарите остават без повишение на заплатите, не подписаха колективния договор в здравеопазването
  • Лекарите остават без повишение на заплатите, не подписаха колективния договор в здравеопазването

Колективният трудов договор в отрасъл „Здравеопазване" не бе подписан. Работодатели и синдикати не се споразумяха по нов текст, внесен в последния момент от страна на работодателите. Текстът гласи, че увеличение на основните заплати на персонала в здравеопазването ще има, но при условие, че се гарантира и осигури финансовата стабилност на лечебните заведения, които са и търговски дружества.

Според вицепрезидента на КНСБ Иван Кокалов, който е и от надзорния съвет на НЗОК, синдикатите няма как да гарантират финансовата стабилност, защото тя не зависи от тях.

От своя страна здравният министър Десислава Атанасова обясни, че няма да подпише, докато не се постигне съгласие между двете страни. Колективният трудов договор предвиждаше близо 12% увеличение на началните заплати на лекарите и 20 на сто за медицинските сестри.

Според Кокалов за синдикатите това е гол текст, който нищо не значи и който не може да ги ангажира. „Не могат да ни се извиват ръцете в последния момент", обяви той в спора си с директора на болница „Света Анна" Димитър Димитров, който е и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването.

„Аз днес като подпиша този текст, как ще ви съдействам или ще гарантирам финансовата ви стабилност, за да го подпиша", заяви Кокалов.

От своя страна Димитров посочи, че не вижда проблем, когато един управител иска да впише текст за гарантиране на финансовата дисциплина. Пък който, както искал да го разбира: „Мениджърите ще гарантират финансовата стабилност чрез официални договори с Националната здравноосигурителна каса и държавата, която финансира дейностите. Т.е да няма делегирани бюджети и субсидии в областта на здравеопазването. Официално финансиране за официални дейности".

Здравният министър Десислава Атанасова не скри изненадата си от така стеклите се обстоятелства. Тя увери, че преговорите за този договор се водят вече месеци наред, но медиите не били уведомявани.

„Вчера казах, че това ще се отрази сериозно на финансовата стабилност. Работодателите имат притеснения, мениджърите на лечебни заведения, и затова настояват за този текст. Синдикатите, както видяхте, не са съгласни. Докато самите те не постигнат договореност, аз също няма да си сложа подписа под този Колективен трудов договор", категорична бе министър Атанасова.

Спорен текст спря подписването на колективния договор в здравеопазването
netinfo

В свое становище, изпратено до медиите, от Конфедерацията на труда посочват, че остават в готовност и желание да подпишат постигнатите договорености. Условието е работодателите да оттеглят новия си текст, който предложиха тази сутрин в 8,15 часа.