Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор
Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор
60289
Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор
  • Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор

Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор на тържествена церемония. Той обеща диалог, динамика и уважение по време на 7-годишния си мандат на поста. Веднага след клетвата Цацаров посочи имената на избраните от него заместници, които той ще представи пред Висшия съдебен съвет.

Преди да положи клетва Цацаров получи напътствия от бившия главен прокурор Борис Велчев, който не пропусна да даде на наследника си ценни съвети. „Пожелавам на Цацаров да има колкото може по-малко скандали, не съм оптимист, че това пожелание ще се сбъдне, но истински му желая този късмет”, обърна се настоящият конституционен съдия.

Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор
netinfo

Цацаров ще предложи за негови заместници доскорошните му конкуренти за поста Галина Тонева и Борислав Сарафов. Тонева била депозирала оставката си като зам. главен прокурор, но след дълги разговори с Цацаров, новият главен я убедил да остане. Пенка Богданова от Пловдивската апелативна прокуратура също получава доверието на Цацаров, както и Камен Михов от Върховната касационна прокуратура.

Последният избран от Цацаров за негов заместник е Ася Петрова - окръжният прокурор на Шумен, нашумя с тежките осъдителни присъди, които издейства по мегаделото „Килърите”. За добрата си работа по процеса тя заслужи честта да придружи вътрешния министър Цветан Цветанов в САЩ. Цацаров подчерта, че лично я е избрал за свой заместник на базата на професионалните й качества.

„Няма да изреждам всички дела, по които Петрова е отстоявала обвинителната теза. Ще кажа само, че наблюдавани от нея дела до настоящия момент са постановени само две оправдателни присъди. Не съм предложил нито един от заместниците си след разговор с Цветан Цветанов. Ася Петрова не е такова предложение, тя е мое лично предложение”, заяви новият главен прокурор.

Цацаров обеща, че няма да се подлага на политически натиск и ще се старае да бъде гарант за справедливост.

 

Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор
netinfo

Цацаров беше избран за наследник на Борис Велчев от Висшия съдебен съвет. На 20 декември м.г. той получи одобрението на 18 от членовете на съвета, а останалите двама кандидати Галина Тонева и Борислав Сарафов дори не бяха гласувани.

Съгласно приетите от ВСС правила, останалите двама кандидати не се подложиха на вот, тъй като още първият гласуван събра подкрепата на две трети от ВСС. Вотът показва, че със сигурност четирима от членовете му не са подкрепили кандидатите, които самите те са издигнали.

Правилата бяха определени като противоречиви, защото бяха приети в последния възможен момент и обслужвали именно Цацаров, който беше гласуван първи и беше считан за фаворит на управляващите.

Ден след избора президентът Росен Плевнелиев подписа указ за назначението му. Реакциите не закъсняха. Съюзът на съдиите поиска Конституционният съд да провери указа.

Според съюза изборът и назначаването на Цацаров са били противоконституционни, защото не е спазен законът, който гласи, че всички кандидати за поста трябва да бъдат подложени на тайно гласуване.