Социалистите искат отделянето на Кърджали в самостоятелна община
Социалистите искат отделянето на Кърджали в самостоятелна община / снимка: Dariknews.bg, архив

Град Кърджали да се отдели като самостоятелна община, предлагат социалистите в Кърджали, които ще промотират тази своя идея за одобрение от местния парламент.

„Проблемите на хората в града и тези в селата са различни, което изисква различни подходи при решаването им. От друга страна, обособяването на отделна селска община би дало възможност тя да кандидатства по ОП „Развитие на селските райони". Това ще й даде възможност да привлича повече средства, с които ще облагороди инфраструктурата в тези населени места. Тази идея дава възможност държавната субсидия, която се получава за общините, както и приходите от местни данъци и такси, да бъдат разходвани по-справедливо, а именно - това, което плащат гражданите на Кърджали да отива за инфраструктурата на самия град. Днес реалностите са различни. По-скоро се облагородява инфраструктурата около Кърджали", коментира Георги Кючуков от левицата.

По думите му обособяването на Кърджали в отделна община не е прецедент в България. Такива градски общини били Ямбол и Добрич.

Според лидера на социалистите в Кърджали това са добре работещи практики, които си струва да бъдат заимствани.