Социалисти броиха лобиските поправки на ГЕРБ в законопроектите
Социалисти броиха лобиските поправки на ГЕРБ в законопроектите / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

В 60 законопроекта, внесени от ГЕРБ, има лобистки поправки, изчислиха депутатите от Коалиция за България. Говорителят на социалистите Ангел Найденов обясни, че над 100 са законопроектите, които са в „сивата зона”, т.е. граничат с лобизма.

Като пример от левицата посочиха промените в закона за културното наследство, закона за горите и закона за нотариусите. Найденов допълни, че има трайна практика на лошо законодателство, обслужващо частни и корпоративни закони.

Това, което прави възможно прокарването на такива законопроекти, е липсата на компетентност, допълни депутатът от левицата.

Председателят на БСП Сергей Станишев съобщи, че Коалиция за България ще подкрепи ветото върху промените в Закона за горите. Той посочи, че ветото е върху целия законопроект и работата по измененията ще започне отначало. Ще се съобразим с повечето позиции на природозащитните организации, отбеляза още лидерът на червените.

Още в събота на 23 юни преди началото на заседанието на Националния съвет на БСП Станишев коментира пред журналисти, че Законът за горите е безобразен и защитава изцяло корпоративни интереси, като предоставя безвъзмездно държавни ресурси на частни фирми. Според него спорният закон е илюстрация на цялостното управление на властта - с даване на обещания, които не се спазват.