/ iStock/Getty Images
Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ - СДС в понеделник. Кандидатът за премиер Росен Желязков получи мандата и представи структура и състав на Министерски съвет. Предложеният състав на Министерски съвет се състои от министър-председател, един зам.-председател и 19 министри. Проектокабинетът на ГЕРБ - СДС предизвика различни политически реакции.

Радев връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, Росен Желязков е кандидатът за премиер

Две формации вече обявиха, че няма да подкрепят предложеното правителство.

Минути след връчването на мандата съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обяви във Фейсбук, че коалицията няма да подкрепи правителството на ГЕРБ - ДПС. "Можем да откажем и отказваме правителство с първия мандат. Това е силата на свободата", написа Петков.

Кирил Петков: Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС

След това партия "Възраждане" обяви, че няма да подкрепи проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. "Позицията на "Възраждане" остава непроменена. Кабинет на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепим", посочиха от партийната формация.

„Възраждане“: Кабинет на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепим

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че все от ГЕРБ-СДС са отворени за диалог. "Ако искат да говорим и за програма - насреща сме", обяви той.

Борисов: Ние днес постъпваме отговорно, отворени сме за диалог

Премиерът Димитър Главчев определи проектокабинета като "партиен" и изрази надежда за редовен кабинет. "Аз лично ще си отдъхна и мисля, че е по-добре да е редовен кабинетът", обясни премиерът. 

Странна позиция се появи от името на партия "Величие". От официалния профил в социалната мрежа X на Ивелин Михайлов, създател и идеолог на партия "Величие" се появи призив за подкрепа на правителството, предложено от ГЕРБ-СДС.

Хакерска атака: Ивелин Михайлов зове „Величие” да подкрепи кабинета на ГЕРБ-СДС

По-късно обаче стана ясно, че профилът на Михайлов е хакнат.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня