/ Sofia Photo Agency, архив
С новия здравноосигурителен модел: Няма да има национален рамков договор
98873
С новия здравноосигурителен модел: Няма да има национален рамков договор
  • С новия здравноосигурителен модел: Няма да има национален рамков договор
С новия здравноосигурителен модел, предложен от ресорния министър Кирил Ананиев, национален рамков договор вече няма да има и цените в здравеопазването ще се определят еднолично от здравното министерство. Това е станало ясно след среща на Ананиев със съсловната организация, информира Дарик д-р Александър Заимов от управителния съвет на съюза. Опасенията на лекарите са, че за втори път от създаването си през 1901 година Българският лекарски съюз може да бъде закрит.
 
В новите правила, които все още не са потвърдени официално, се предвижда съюзът да се разформирова на браншови организации по специалности. Те обаче няма да имат правото да опонират, когато например разходите за лекарства нарастват драстично, посочи д-р Заимов.

Предлагат нов здравноосигурителен модел (ОБЗОР)
 
Според д-р Заимов увеличаването на здравната осигуровка с 2 процента върху дохода или с 12 лева не е най-добрият вариант за корекция на здравноосигурителния модел. По-притеснителното за лекарите обаче е съдбата им като съсловна организация и като възможност да опонират за определени решения на здравното министерство.
 
Лекарският съюз всяка година водеше преговори и подписваше т.нар. национален рамков договор. Това са правилата и финансовата рамка, по които се работи през следващата година. По време на срещата с министър Ананиев аз го попитах дали ще има национален рамков договор. Той каза, че няма да има. Всичко ще се определя от министъра на здравеопазването", каза д-р Заимов.

Ще се увеличи ли здравната вноска?
 
"Междувременно изтече пълният текст на предложението, който не е официално потвърден от министър Ананиев. Там пише, че Българският лекарски съюз се разделя на браншови организации по специалности. Тоест, няма да има повече такъв съюз, ще има организации, които ще се водят от национални консултанти, назначавани от министъра по неясно какви критерии и с неясно чии протекции. Според мен тук става дума до голяма степен за финансови интереси. Ще могат да се определят цени на лекарства, а ние няма да имаме нищо общо с това. Според мен е престъпление вторият Лекарски съюз в света, създаден през 1901 година след английския, веднъж унищожен през 1947 година, сега отново да бъде унищожен по този начин”, допълни той.
 
Лекарите са категорични, че ако тези идеи станат факт, единственият им избор ще е да излязат на улицата.

Пациентски организации са против задължително допълнително осигуряване