/ ThinkStock/Getty Images
Пациентски организации са против задължително допълнително осигуряване
98823
Пациентски организации са против задължително допълнително осигуряване
  • Пациентски организации са против задължително допълнително осигуряване
Новият проект за промяна на здравноосигурителния модел, предложен от здравния министър Кирил Ананиев, поставя в риск хората с тежки хронични заболявания. Причината – застрахователните дружества не заплащат за пациенти с трайни увреди. Това информираха Дарик пациентски организации, които твърдо се обявиха срещу задължителното допълнително осигуряване. Тази седмица стана ясно, че се обсъждат два варианта – или да доплащаме на застрахователи още 2 процента върху осигурителния ни доход, или фиксирана сума от 12 лева на месечна база. Според самите застрахователи обаче това предложение означава, че държавата признава, че е напълно е абдикирала от здравната система.

Предлагат нов здравноосигурителен модел (ОБЗОР)
 
Лекари, пациенти, застрахователи, синдикати и някои болнични директори не харесаха идеята за нов здравноосигурителен модел, още преди тя да е представена официално. Според Ангелина Бонева от Центъра за защита на правата в здравеопазването, ако стане факт, новият модел ще постави във вакуум хората с трайни увреди: "Нито едно застрахователно дружество, нито един холдинг не застрахова хора с трайна тежка увреда, с тежки социално значими заболявания и хора с увреждания. Тоест това няма как да се случи за тези хора и те изпадат в един вакуум, в който не е ясно какво ще се случи. Другият проблем е, че застраховани граждани, които търпят някаква увреда или се разболяват тежко, застрахователните дружества им плащат еднократно определена сума. След това се води, че не търпят нова увреда, каквато и да значи това и тези хора остават в една много тежка ситуация, в която продължават да плащат, но не получават нищо".
 
Срещу идеята скочиха и от Лекарския съюз, с мотива, че реализирането й ще извади съсловните организации от участието във формирането на парите за здраве, за да вкара нови играчи в лицето на застрахователите. Парадоксът е, че новите играчи също не са удовлетворени от този факт, коментира д-р Мими Виткова, директор на здравноосигурителен фонд.

Ще се увеличи ли здравната вноска?
 
"Истината е, че с нас никой не е разговарял до момента, нито с едната, нито с другата асоциация. Иначе застрахователите могат и контрола да повишат в системата след като държавата ни признава в този материал, че е абдикирала напълно от системата и целият контрол възлага вече на застрахователите и на пациентите. Нещата нито като технология, нито като философия са ясни, още повече виждам, че в самото правителство има разногласия - някой говори за демонополизация, друг за задължителна здравна осигуровка. Явно сме в начален етап на дискусии", коментира Виткова.
 
Очаква се здравният министър Кирил Ананиев да представи официално идеите си на кръгла маса в края на месеца.