С контролирани взривове премахват опасните скали на пътя Кричим-Девин
С контролирани взривове премахват опасните скали на пътя Кричим-Девин / снимка: БГНЕС, архив

С контролирани взривове утре ще бъдат премахнати опасните скални късове, които са надвиснали над пътя Кричим - Девин, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Проблемният участък е на 10-я километър от Девин и на 4 км от Кричим. От края на миналата седмица движението по пътя е блокирано заради опасност от ново свличане на скална маса, застрашаваща живота на аварийните екипи, разчистващи срутището.

Над 200 свлачища са се активизирали през последните дни

Според Петър Попов, началник на Областно пътно управление-Пловдив обрушването на скалите ще започне малко преди обяд, като за сигурност районът ще бъде отцепен с голям периметър. Алпинисти установиха, че има огромна пукнатина над горния ръб на скалния откос, което е предпоставка за нови значителни срутвания.

При взривовете утре ще бъдат използвани около 1 тон взривни вещества. Оценката на експертите е, че с взрива ще бъдат премахнати около 4000-5000 куб.м или 10 000 тона скална маса. Очаква се движението по пътя да бъде възстановено към края на работната седмица. До тогава трафикът се пренасочва от Пловдив през Асеновград - Чепеларе - Смолян.

Агенция „Пътна инфраструктура” препоръчва на шофьорите, на които предстои пътуване през дефилетата и пътната мрежа в планинските райони да карат внимателно и с повишено внимание. На много места заради преовлажняване на почвата има активизирали се свличания на земна маса и опасност от падащи камъни.