Над 200 свлачища са се активизирали през последните дни
Над 200 свлачища са се активизирали през последните дни / снимка: БГНЕС
Над 200 свлачища са се активизирали през последните дни
77974
Над 200 свлачища са се активизирали през последните дни
  • Над 200 свлачища са се активизирали през последните дни

Над 200 свлачища у нас са се активизирали само през последните няколко дни, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. По думите й това засяга територии с около 500 хиляди души.

Над половин милион българи са пряко застрашени от свлачища

Павлова припомни, че свлачищните процеси се наблюдават от службите по геозащита към министерството, но ангажимент на всяка община е да предприеме действия за аварийното укрепване на свлачищата.

Към момента свлачищата засягат и обекти от пътната мрежа у нас, обясни Павлова.
Пътят до Крумовград и пътят Кричим-Девин са най-силно пострадали от свлачища и са напълно затворени. На пътя Кричим-Девин е имало много силно свличане на скална маса и той е тотално затворен. Средствата, необходими за укрепване на пътища, които са частично или напълно затворени, са на стойност около почти 20 млн. лв. Извън това са всички тези свлачищни процеси на територията на общините. Всички те ще кандидатстват по определения ред на междуведомствената комисия, но Павлова обърна внимание, че бюджетът й е едва 70 млн. лв. Тези средства са крайно недостатъчни да отговорят на всички нужди, тъй като междуведомствената комисия не финансира само свлачища и срутища.

Доц. Николай Добрев: За близо пет години свлачищата в страната са с 800 повече

Министърът напомни, че до 26 март се събира и окомплектова информация и документи за кандидатстване по линия на европейския фонд „Солидарност", като става дума най-вече за щетите от наводненията от последните седмици.

Министър Павлова допълни, че в новата оперативна програма "Околна среда" има предвидени 20 милиона евро за превенция на свлачищни процеси, за които ще могат да кандидатстват министерството на регионалното развитие и агенция "Пътна инфраструктура".