Рязко изостряне на тона между София и Скопие още в първите часове след победата на ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония. Лидерът на партията Християн Мицкоски, който се очаква да стане и премиер, атакува българския министър-председател Димитър Главчев. Той обяви - ще чакат някой разумен, с когото да разговарят.

Новото напрежение между България и Северна Македония започна вчера, след като Главчев каза, че България не може да прави повече отстъпки към южната ни съседка. Спряганият за бъдещ премиер на Северна Македония Мицкоски атакува в телевизионно интервю за македонска медия, че не вижда какви отстъпки е правила България. Думите му предизвикаха остри реакции сред политическите партии у нас. Като всички бяха категорични - България не трябва да прави крачка назад в позициите си към Северна Македония.

Главчев за Северна Македония: Ние повече отстъпки няма накъде да правим

Още след убедителната победа на ВМРО-ДПМНЕ на вота в съседна Македония изниква въпросът - накъде ще тръгнат отношенията между София и Скопие след ясната кампания, базирана и на антибългарска реторика. Първият отговор вече дойде: „Ще се заемем със задачите си и ще чакаме някой разумен, с когото да разговаряме”, подчерта Мицкоски.

Повод за тези думи стана изказване на българския премиер Димитър Главчев при честването на Деня на Европа. „Ние от своя страна повече отстъпки не можем да правим. Още повече, че позицията, която имаме, е общоевропейска и на нашите приятели от Северна Македония сигурно им е ясно, че ако не спазят изискванията за приемане в Европейския съюз, няма как да се получи”, заяви служебният премиер.

Според Мицкоски страната ни трябва да преразгледа договорите. „На българския премиер трябва да му бъде зададен логичният въпрос какво е това, което е отстъпено. Не виждам защо е страшно да имаме още един анекс към Договора с България, в който да видим какви принципи ще представим и с какво ще влезем в тези разговори. При концепция като сегашната ние нямаме намерение да го подкрепяме”, коментира той.

Изказването на Мицкоски срещна острия тон на формациите от 49-ия парламент. Според ГЕРБ думите на лидера на ВМРО-ДПМНЕ са неприемливи. „Може договорите да не му харесват, но те са подписани. Не е да се разберем с България, това е европейското предложение, прието от всички страни членки и е ратифицирано в София и Скопие, така че няма връщане назад”, смята евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Реакция дойде и от доскорошните партньори във властта. „Ние направихме едно много силно и европейско предложение на Македония. И то вече не е българско, а на цяла Европа. Това предложение и тази възможност за Македония стои пред тях. Ние не можем и няма да сменим мнението си по този въпрос, защото Френското предложение е нормалната българска позиция, разбрана от цяла Европа”, смята съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.  

От ДПС изпратиха официална позиция, че няма да допуснат България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония. А думите за очакване на по-разумен премиер определиха като „недопустими”.

„Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония. Думите на лидер на партия с претенции от съседната ни държава, че ще чака „по-разумен премиер” са абсолютно недопустими и неприемливи. Няма оправдание Северна Македония да бъде отклонена от евроатлантическия си път”, каза председателят на ДПС Делян Пеевски.

Позицията на „Възраждане” към Мицкоски – „не всички българи са македонци, но всички македонци са българи”. „Припомняме на Християн Мицкоски, че не всички българи са македонци, но всички македонци са българи. Най-добрият път за европейската интеграция на Македония е пълната интеграция с България”, заявяват от партията. 

Критика дойде и от БСП. Корнелия Нинова призова Северна Македония да спазва поетите ангажименти без значение кое правителство е на власт. „Няма да допуснем унижение на българското достойнство. РСМ е поела ангажименти, които трябва да изпълнява, независимо кое правителство е на власт. България проявяваше търпение и добра воля твърде дълго. Искането на нови отстъпки е недопустимо”, категорична е Корнелия Нинова.

От партията на Слави Трифонов също атакуваха македонската позиция. „Вдигането на ветото пред Северна Македония беше една от най-големите грешки във външнополитически план на страната. Северна Македония няма място в Европейския съюз в този вид. Ако някой трябва да прави отстъпки, това не е България”, заяви Тошко Йорданов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

NOVA