Доц. Николай Добрев: За близо пет години свлачищата в страната са с 800 повече
Доц. Николай Добрев: За близо пет години свлачищата в страната са с 800 повече / снимка: БГНЕС
Доц. Николай Добрев: За близо пет години свлачищата в страната са с 800 повече
77954
Доц. Николай Добрев: За близо пет години свлачищата в страната са с 800 повече
  • Доц. Николай Добрев: За близо пет години свлачищата в страната са с 800 повече

Стотици милиони левове според експертите са нужни за превенция и укрепване на свлачищата в България. Заради топенето на снеговете предстоящата пролет е един от критичните сезони за активизирането на свлачищата, напомни в ефира на Дарик доц. Николай Добрев от Института по геология на БАН. Той е част от екипа експерти, които са участвали в подготовката на Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата. По думите му около 240 са свлачищата в страната, които като активни или рискови са приоритетни за укрепване.

Над половин милион българи са пряко застрашени от свлачища

Преди близо пет години свлачищата са били 1100, а сега са с около 800 повече. През последните месеци също са станали много нови свлачища и те трябва да бъдат третирани по възможно най-бързият начин, каза геологът.

„В случая дъждовете бяха пусковият фактор. Но, разбира се, има и комбинация от различни фактори и човешкият фактор напоследък става все по-значим. Много от свличанията по черноморското крайбрежие се дължат на липсата на изградена канализационна мрежа. Много укрепителни съоръжения, които не се поддържат, в един момент, започват да играят обратната роля", каза доц. Добрев. Той даде пример с Оряхово, където по думите му нещата са много сериозни. Част от града е твърде мобилна, в долната част над фериботния комплекс, каза той.

Ученият е категоричен, че за решаване на проблема със свлачищата става въпрос за твърде голяма сума. „И тези средства, които чух - по няколко милиона оттук-оттам за мен са меко казано крайно недостатъчни. Укрепването само на едно свлачище може да струва десетки милиони лева", каза той.

По повод тревогите заради местното свлачище на хората от село Сипей, които поискаха някои да им каже, дали да останат или не, в отговор на въпрос тръгне ли свлачище, има ли спиране, доц. Добрев посочи, че има свлачища, които не могат да бъдат спрени, те са с огромни обеми. Когато се касае за тях, трябва да бъдат извикани геозащитните организации, за да преценят на място ситуацията.

Чуйте цялото интервю с доц. Николай Добрев