РЗС поиска анкетна комисия в НС да провери „забогатяването” на Цветанов
РЗС поиска анкетна комисия в НС да провери „забогатяването” на Цветанов / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

РЗС поиска да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва "незаконно забогатяване, търговия с влияние и противозаконни действия" от страна на вицепремиера Цветан Цветанов. Това съобщи пред журналисти в централата на партията лидерът й Яне Янев.

Мотив за искането е изнесена от партията на Янев информация, че семейството на Цветан Цветанов за периода 2007-2008 г. е придобило няколко имота, включително и два апартамента и два гаража в столичния квартал "Изток" на стойност 293 000 лева. Имотите в кв. "Изток" са продадени на Цветанов от фирмата "Ти Ви Би" ООД, собственост на Тодор Бояджиев, който е съдружник със сина на депутата от ДПС Рамадан Аталай, заяви народният представител Емил Василев. По думите му тази сделка показвала "обвързаност между сегашните управляващи и обръчите от фирми на ДПС".

РЗС поиска при създаването на анкетната комисия, докато тече проверката й,
премиерът Бойко Борисов да отстрани временно от поста Цветан Цветанов.

На най-високо ниво много солидни фактори в САЩ познават, направили са анализ на професионалните качества на Алексей Петров и считат, за разлика от Цветан Цветанов, че той е много добър професионалист. Това каза по-рано пред БНТ Яне Янев.

"Не може човек да бъде хулен 8-9 месеца и това да става само от едно политическо лице", коментира още лидерът на РЗС. Според него в Софийска градска прокуратура има изключително поръчкови прокурори, които служат на политическите хрумвания на Цветан Цветанов. "Техните имена скоро ще бъдат споменати", уточни Янев. На въпрос защо визираните от него прокурори изпълняват политически поръчки Янев отговори: "Поради една елементарна причина - обещано им е израстване в йерархията или да седнат на мястото на главния прокурор".

Алексей Петров се занимаваше активно с предизборната кампания на ГЕРБ по време на предишните местни избори, коментира Янев в отговор на въпрос дали Петров е финансирал партията на Бойко Борисов. Той обясни, че тогава братът на Петров, в качеството си на пратеник на Борисов, убеждавал Яне Янев да се присъедини към партията, тъй като тогава на Борисов му трябвали кметове. По това време Алексей Петров работил за ГЕРБ. Той изказа предположението, че Алексей Петров е бил заключен и по икономически сметки. Не трябва да се чува само едната версия - тази на Цветанов и на поръчковите прокурори, допълни още Янев.