Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Намесата в нашите избори от страна на Турция е факт и тази намеса е абсолютно недопустима. Това заяви интервю за БНТ президентът Румен Радев. На въпрос меси ли се Турция в българския изборен процес, президентът Радев отговори, че Турция е наш съсед, приятел и партньор и ние държим да поддържаме едни силни добросъседски отношения.

Герджиков: Взети са мерки Турция да не се намесва в изборния процес у нас
 
"България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела", каза Радев.

Герджиков: Няма особени притеснения за отношенията между България и Турция
 
Запитан дали всичко в България в момента зависи от него, държавният глава отговори, че президентът има строго ограничени правомощия по Конституция, но в период на служебно правителство, естествено отговорността пада върху него. По думите на Радев само безотговорни политици могат да блъфират, че цялата власт е в президента, бягайки от своята собствена отговорност.
 
Всички министри от служебния кабинет са мои назначения, каза президентът и уточни:
 
"В техния избор съм се ръководил от високи критерии - за професионализъм, почтеност, независимост. Много от тях имат научни степени. Единици от тях имат партийно минало. При техният избор аз съм се допитвал до приятели, до колеги, до моя екип. С партии категорично не съм работил. Това беше моята основна цел - този кабинет да бъде независим партийно".

Премиерът пое отговорност да излъчи еврокомисар при нужда
 
По отношение на оценката на президента за кабинета той заяви, че обществената подкрепа и общественото доверие доказват, че правителството се справя добре. По думите му "бяха пресечени редица схеми, ощетяващи държавата; бяха показани редица обществени поръчки с порочни практики". Като пример Румен Радев посочи Министерството на енергетиката, което е събрало 120 милиона лева от просрочени вземани, от концесионни такси. "Наваксахме и подготовката за председателството на ЕС", допълни президентът. Според него, за месец и половина свършеното от правителството не е малко.

Герджиков и заместниците му отчетоха първия месец работа на кабинета
 
Във връзка с уволненията от служебния кабинет, Радев каза, че никой не е абониран за властта и допълни:
 
"Бяха изнесени данни за порочни обществени поръчки, има подадени сигнали в прокуратурата и е нормално в такава ситуация да има сменени хора. Категорично съм държал да няма смени на политически принцип. Главният секретар на МВР беше освободен заради въздействие от служители на МВР и то областни директори по политически причини".
 
Тази седмица ЕС поднови санкциите срещу определени личности в Русия - на въпрос трябваше ли България да спре това и да наложи вето, Румен Радев каза, че санкциите повече вредят като разединяване на Европа и то точно в момент, когато тя трябва да стои обединена.

Радев: Нека не гледаме на Европейския съюз като на дойна крава (ВИДЕО)
 
"Санкциите трябва да се решават на политическо ниво. А България трябва да има единна външна политика, а не външни политики - всяка институция да си прави своя политика. За санкциите трябва да има единно консолидирано решение и на българския парламент, който в момента липсва, и на правителството, и на президента", обясни Радев.
 
Запитан кой български проблем може да реши президентът Радев, той отговори:
 
"Иска ми се държавата да си стои на мястото - това означава суверенитет, сигурност, справедливост. За това трябват усилията на всички институции, на партии, на цялото общество. Тук е ролята на президента да обединява тези усилия".
БНТ