Нека не гледаме на Европейския съюз като на дойна крава, а да се стремим с нашата външна политика и действия да бъдем пълноправни и достойни членове, заяви президентът Румен Радев в интервю, излъчено в предаването "Събуди се" по NOVA.

Радев: ЕС от съюз на принципи може да се трансформира в съюз на пазарлък

По негови думи страната ни през последните години е получила много от Европейския съюз. "Само за последните 10 години публичните инвестиции, получени от еврофондовете, са 40% от всички публични инвестиции. 2013 г. те достигат 80%. Това е страшно много, но тук е въпросът как разходвахме тези средства", коментира държавният глава. Според президента трябва да се инициира много сериозен дебат по тази тема.

Галъп: Румен Радев продължава да получава положителни оценки

Румен Радев отново подчерта, че никога не е приветствал и не е гласувал за търговското споразумение между Европейския съюз и Канада и заяви категорично, че ще сезира Конституционния съд за СЕТА.
"Защото това споразумение налага промени в нашата Конституция и наистина съдът ще трябва да се произнесе дали са законосъобразни. Сега въпросът е в ръцете на българския парламент, който трябва да ратифицира решението", посочи президентът.

Румен Радев ще сезира Конситуционния съд за СЕТА

Той коментира и фактът, че СЕТА предизвика дискусии във всички страни от Европейския съюз. "От една страна са притесненията на по-старите членки, че тяхната скорост на развитие се забавя. От друга са опасенията на по-новите, че ще бъдат изоставени и няма да получат достатъчна подкрепа, че ще останат в периферията. И едната, и другата страна имат основания за притеснения. Трябва да се стремим да постигнем единно решение, базирано на европейските принципи за солидарност и единство. Няма как да има едно тяло на две скорости", каза Румен Радев.

Той посочи, че категорично е заявил пред европейските лидери, че подкрепяйки СЕТА в миналото, България прави компромис. "Защото за силни и устойчиви икономики споразумението е огромно предимство, но за слабите и крехките е заплаха", обясни държавният глава.
 
nova.bg