/ БГНЕС
Президентът Румен Радев заяви, че търговското споразумение между ЕС и Канада противоречи на българската Конституция и той ще сезира Конституционния съд по въпроса.

Държавният глава обяви това свое решение пред български журналисти в Брюксел, където президентът участва в заседанието на Европейския съвет. „Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА. Никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА.“, заяви Румен Радев.

ЕП одобри търговското споразумение с Канада

„СЕТА налага промени в Конституцията и Конституционният съд трябва да се произнесе дали те са законосъобразни“, заяви държавният глава. Радев подчерта, че оттук нататък СЕТА е в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира. „Не водя загубени вече битки, нека това да е ясно. Въпросът за СЕТА на ниво ЕС вече е решен, още с даването на правомощия на българското правителство, то на свое заседание решава да подкрепи СЕТА. Октомври миналата година българският премиер е гласувал за СЕТА в Европейския съвет“, подчерта Румен Радев.

Борисов: За Нинова Радев национален предател ли е, след като е гласувал резолюция в подкрепа на СЕТА?

Европейският парламент окончателно одобри Споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз в средата на февруари тази година. Спогодбата трябва да премахне близо 98% от митата между Евросъюза и Канада, да увеличи двустранната търговия с около 20% и да повиши инвестициите. Едно от условията за приемането на споразумението е условието за отпадане на визите за Канада за граждани на България и Румъния от края на тази година.