Служебният премиер Огнян Герджиков
Служебният премиер Огнян Герджиков / БГНЕС
Огнян Герджиков
92947
Огнян Герджиков
  • Огнян Герджиков
Премиерът Огнян Герджиков обяви публично, че поема отговорността служебният кабинет да излъчи кандидат за български еврокомисар, ако след изборите страната ни не съумее да излъчи своевременно правителство. Герджиков даде заявката по време на дискусия за бъдещето на Европа и българското председателство на Европейския съюз. Премиерът заяви още, че България трябва да даде ясен знак за желанието си да влезе в предверието на Еврозоната. Огнян Герджиков призова политически сили от бъдещото 44-то Народно събрание да сключат споразумение, с което да гарантират, че никой няма да посегне на вече изградените екипи, занимаващи се с подготовката на българското председателство през 2018-та година.

Експерти за предимствата и недостатъците от влизането ни в Еврозоната
 
Премиерът Герджиков потвърди готовността на служебния кабинет да излъчи кандидат за български еврокомисар, ако след изборите на 26 март не се стигне своевременно до формиране на редовно правителство.

Герджиков: Трябва да имаме план за влизане в най-интимния кръг на ЕС
 
И посочи, че България губи от липсата на свой представител в Европейската комисия - конкретен пример е изказването на полския еврокомисар Елжбета Бенковска, което Герджиков цитира.
 
"Заради това, че България нямаше еврокомисар се стигна до един несправедлив доклад на Еврокомосията за България. Сега ние трябва да оборваме не добрите констатации в области, в които ние действително сме силни. И ако имахме еврокомисар, вероятно нямаше да се стигне до тези негативни изводи в доклада", каза служебният премиер.

Герджиков с амбиция да вкара България в чакалнята на Еврозоната
 
Огнян Герджиков призова бъдещите народни представители да се обединят в непосягането върху течащата вече подготовка за българското председателство на Съвета на Европа и отговарящите за това екипи.
 
"Тези екипи са сформирани от подготвени хора, можещи, мотивиращи, знаещи хора. Трябва да ги оставим да работят на спокойствие, за да подготвим председателството така, както можем", посочи още Герджиков.