Румен Петков
Румен Петков / БГНЕС
Кабинетът всеки ден дава мотиви за вот на недоверие за цялостно творчество, смята лидерът на АБВ
Премиерът и министрите му всеки ден дават мотиви за вот на недоверие за цялостно творчество, заяви лидерът на АБВ Румен Петков след срещата на представители на партията му с колегите им от „БСП за България“.

Левицата разшири консултациите и покани на среща по-малки извънпарламентарни формации. Разговорите ще продължат с „Движение 21“ на Татяна Дончева, а от „Демократична България“ все още не са потвърдили участието си.

АТАКА с пет въпроса към БСП за вота

„Заявихме още в края на миналата година, че ще подкрепим вота. Ще предоставим на ръководството на парламентарната група на БСП допълнително аргументи, от които е видима катастрофалната политика на правителството в сектора, коментира Румен Петков мотивите за вота, насочен срещи кабинета заради политиката му сектор екология и управление на водите.

Воля може и да не подкрепи правителството на вота на недоверие

Според лидера на АБВ още през 2019 година водата в язовир „Студена“ е имала критично ниски нива, въпреки това обаче никой не е предприел мерки. „След като това не е направило впечатление на никого, означава, че ятото на калинките е в размери, трудно поносими за обществото. Да съсипеш живота на 100 души в един град, обграден от 4 планини! Не можахме да направим България Швейцария на Балканите, но Борисов, с правителството си, направи Перник Сахара на България, на Европа“, възкликна Петков.

Парламентарна математика: БСП търси подкрепа от „Воля“ за вота на недоверие

От АБВ призоваха дебатът по готвения от левицата вот на недоверие да „излезе извън парламента“, защото има голяма „обществена енергия“ по темата. От партията настояват правителството сериозно да помисли за довършването на язовир „Раянци“, чийто строеж е прекратен през 90-те години поради липса на средства, който според тях може да се използва за буфер, за да не бъдат оставяни Перник и региона без вода никога повече.

Съюзници за вота: ДПС заедно с БСП ще събаря кабинета (СНИМКИ)

От БСП останаха доволни след разговорите. „Намерихме подкрепа за нашия вот и за мотивите към него. Дадоха ни и допълнителна информация, с която те разполагат по отношение на кризата в Перник. Обединихме се около това, че отговорността не бива да бъде размивана, а тя се носи от правителството“, смята депутатът Крум Зарков.

БГНЕС, архив

От БСП заявяват готовност да проведат среща и да разговарят с всеки, който иска и може да допринесе за решаването на проблемите в сектора.

Подкрепа за вота и мотивите към него БСП получи и от „Движение 21“. „Изразихме негативната си оценка за управлението на ГЕРБ. Според нас ГЕРБ управляват некомпетентно и корупционно. Управлението им води до проблеми в редица други сектори и до влошаване на качеството на живот в страната, а не само по отношение на управлението на водите, отпадъците и въздуха“, смята Данаил Георгиев, заместник-председател на партията. От там се обявиха още за промени в изборните правила, свързани с въвеждане на машинно гласуване и преборяването на гласовете в регионални преброителни центрове.