/ БГНЕС
Между двете държави няма договор в областта на наказателното право, обясни правосъдният министър
Дипломацията, а не международното право ще бъде водеща в процедурата по екстрадиция на бизнесмена Васил Божков от Обединените арабски емирства (ОАЕ), стана ясно от думите на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Причината – между двете държави няма договор в областта на наказателното право.

Главният прокурор: Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ (ВИДЕО)

Арестът на Божков бе официално потвърден преди 3 дни, след което от държавното обвинение предприеха необходимите действия за изправянето му пред българския съд.

Министерството на правосъдието очаква комплекта документи от прокуратурата, които са изцяло на арабски език, а тя от своя страна има нужда от време, за да оформи доказателствения материал, поясни Кирилов. „Създали сме организация, имаме готовност. При получаване на искането ще осъществим процедурата по най-бърз начин“, увери правосъдният министър.

Горанов назначи началника на кабинета си за временен шеф на Комисията по хазарта

Кирилов обясни, че за осъществяването на екстрадицията страната ни ще разчита главно на дипломатическите канали на външно министерство, тъй като законът в емирствата предвижда подобни процедури да се осъществяват единствено по дипломатически път. В комуникацията се очаква да се включи откритото преди около година българско консулство в Абу Даби.

В нито една норма на международното право обаче няма предвиден срок, в който ОАЕ могат да решат дали да екстрадират Васил Божков.

В исторически план обаче нещата не стоят добре. През 2012 г. емирствата официално отказват екстрадицията на Христофорос Аманатидис – Таки у нас, а след това те са поискали екстрадицията на две лица, на което пък нашата държава е отказала с мотива, че там все още се прилага смъртното наказание.

МВР прибра джиповете на Васил Божков (СНИМКИ)

„Към настоящия момент, особено последните две години, анализът на двустранните отношения е изцяло положителен и той се дължи на множеството дипломатически действия, предприети от българска страна, включително и от премиера на републиката, вицепремиера Захариева и икономически делегации. Прогнозата е по-скоро положителна“, смята Кирилов.

От Министерство на правосъдието нямат информация дали Васил Божков се ползва с някакъв по-специален статут в арабската държава.