Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев при срещата на държавния глава с представители на партията във вторник като част от кръга консултации на Радев с парламентарно представените партии преди връчването на мандата
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев при срещата на държавния глава с представители на партията във вторник като част от кръга консултации на Радев с парламентарно представените партии преди връчването на мандата / БГНЕС, архив
Президентът Румен Радев ще връчи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов мандат за съставяне на правителство в четвъртък, съобщават от прессекретариата на държавния глава. Борисов е кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 44-тото Народно събрание.

Връчването на мандата бе предшествано от консултации на президента с парламентарно представените политически сили, които се проведоха в понеделник и вторник.

ГЕРБ трябва да състави кабинет, категоричен е Борисов

Очаква се кабинетът „Борисов 3“ да стане ясен следващата седмица. Лидерът на ГЕРБ неколкократно заяви, че от партията са длъжни да формират правителство. Вече от дни ГЕРБ и Обединените патриоти водят преговори за подписване на коалиционно споразумение. Според лидера на ГЕРБ именно това е единствената работеща формула за управляващо мнозинство. Борисов напомни това и след консултацията на партията с президента.
 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на консултацията на президента Румен Радев с партията
БГНЕС

Какви са управленските приоритети на ГЕРБ и Патриотите?

ГЕРБ и Патриотите изготвиха по-рано този месец програма, в която набелязаха управленските си приоритети за пълен 4-годишен мандат.

Борисов: Министри най-лесно се слагат, защото и лесно се махат

Персоналният състав на правителството "Борисов 3" ще се обсъжда последно от ГЕРБ и Патриотите. Това стана ясно от думите на самия Борисов.

Ще има механизъм за номиниране и отзоваване на министри в кабинета "Борисов 3"

В аванс бе съобщено, че в третото правителство, ръководено от лидера на ГЕРБ, той ще има четирима вицепремиери, някои от които може и да са министри, а имената на министерствата и структурата на МС от гледна точка на портфейли ще са като в кабинета „Борисов 2“. Бъдещите коалиционни партньори подготвят механизъм, по който ще се номинират и отзовават министрите.
 

консултации с Обединени патриоти
БГНЕС

Сидеров: Радвам се, че за президента патриотичните идеи не са екзотика

При консултацията си с държавния глава "Обединени патриоти" са запознали Румен Радев с основните си цели при участието в изпълнителната власт - че стремежът им е създаване на стабилно и работещо правителство, което да изкара четиригодишния мандат.
 

Лидерът на Воля Веселин Марешки
БГНЕС, архив

Консултации при президента, Марешки ще подкрепи кабинета на първи етап

От партията с най-малко депутати в Народното събрание - „Воля“, заявиха, че ще подкрепят новия кабинет на Борисов на първия етап. "Нови избори сега биха били пагубни за България", коментира лидерът на партията Веселин Марешки след консултациите при президента и така мотивира подкрепата за бъдещото правителство. Марешки посочи обаче, че от „Воля“ щели да бъдат коректив дали се спазват обещанията.
 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ
БГНЕС, архив

ДПС предложи политическите сили да се обединят зад обща програма

При така конфигурирано НС е редно според ДПС отговорните политически партии да съставят програма за управление до края на българското председателство на Съвета на ЕС и около тази програма да се формира мнозинство в парламента. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след консултацията на представители на партията с Радев.
 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова на консултацията на президента Румен Радев с представители на партията
БГНЕС

БСП иска свикване на КСНС заради демографската криза и бедността

БСП остава опозиция в новия парламент, коментира лидерът на социалистите Корнелия Нинова след консултацията при президента във вторник. От партията са предложили на Радев да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темите за демографската криза и бедността.