/ Георги Димитров
"Не аз определям датата за изборите този път. 4 юли беше абсолютно невъзможна, а за след 11 юли не можеше да се отлага". Това каза президентът Румен Радев по време на изслушването на номинираните за състав на Централната избирателна комисия.

Камелия Нейкова: ЦИК трябва да започне с летящ старт, тъй като изборите са много скоро

"Датата се определи от няколко фактора - действията на самите партии в 45-ото Народно събрание, тяхната конфигурация и невъзможността да излъчат правителство, в същото време Конституцията, която повелява ясни срокове", обясни президентът.

"Трябва да имате възможност да разгърнете една пълноценна хронограма. Знаете, че 4 юли е абсолютно невъзможна дата, вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона.

След консултациите при президента: ЦИК има нов председател (ВИДЕО)

Не можем да отлагаме и след 11 юли, защото има претенции, че повече не може да стои тази политическа конфигурация. Не върви и правителството в оставка да стои още дълго време“, коментира Радев.

По думите му, избори юли, август, септември не са правени с изключение на едни - парламентарни на 5 юли 2009 г. „Успяхме да стигнем до конструктивно решение.

ГЕРБ оттегля кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК (ВИДЕО)

Удовлетворен съм, че мислите в този дух и стил. Ще има мой указ в срок с една особеност, че той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Моля ви, да започнете координацията и единодействието си от сега“, каза още Румен Радев.
Агенция "Фокус"