Проверяват продажбата на антибиотици без рецептa
Проверяват продажбата на антибиотици без рецептa / снимка: morguefile.com
Проверяват продажбата на антибиотици без рецептa
40285
Проверяват продажбата на антибиотици без рецептa
  • Проверяват продажбата на антибиотици без рецептa

Две трети от нарушенията, констатирани при проверките на Изпълнителната агенция по лекарствата в аптеките, са за продажба на лекарства с рецепта, без клиентът да е имал такава. От 228 наказателни постановления през 2010 г., 157 са били за подобни продажби. Наложените глоби са за 600 000 лева.

Изпълнителната агенция по лекарства започва тематична проверка в аптеките затова дали се отпускат медикаменти по лекарско предписание без рецепти, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Българските пацинети приемат 80% от антибиотиците в домашни условия и едва 20% се поставят в болниците. Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че тези данни показват, че е изключително важно употребата на антибиотици да става само по лекарско предписание, след вземане на материал за микробиологично изследване.

По време на епидемия хората масово приемат антибиотици, без да има необходимост от тях и това става по две причини, обясни д-р Кунчев. От една страна лекарите предписват антибиотици, без да са направили микробиологично изследване, което да докаже необходимостта от такова лечение. От друга страна, въпреки забраната да се продават антибиотици без рецепта в аптеките, това се случва.

Пациентите в България много често прибягват до самолечение и си купуват антибиотик, без той да е предписан от специалист, алармираха лекарите. Те обясниха, че неправилната употреба води до резистентност към тези медикаменти, т.е. те спират да действат.

Тонове антибиотици, които се ползват в козметичната индустрия и животносвъдството, също водят до резистентност, обясни д-р Кунчев.

В България има разрешени за употреба 61 вида антибиотика, те се продават под 197 търговски именаи 375 лекарски форми.