Опелото на известния български журналист Иван Гарелов започна в 15.00 часа в храма „Свети Седмочисленици".

Прощаваме се с една от най-забележителните личности на българската журналистика. Това заяви президентът Румен Радев за журналиста Иван Гарелов.

БГНЕС

Ще го запомня завинаги като човек, като професионалист, като явление, като легенда, каза пред медиите журналистът Бойко Василев. Може би, най-голямата от многобройните заслуги на Иван Гарелов беше, че той създаде демократичния телевизионен език на младата българска демокрация. Само това да беше - е много, каза още Василев.

БТА

Иван Гарелов ни напусна на 3 септември след продължително боледуване.

Дългогодишният водещ се лекуваше в болница „Пирогов“, където бе приет на 18 юли по спешност след черепно-мозъчна травма. 81-годишният журналист първоначално бе настанен в Бургаската окръжна болница, но заради влошаването на състоянието му е взето решение да бъде преместен в София.

БТА

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в село Смилец, област Пазарджик. Завършва Софийския държавен университет със специалност журналистика. От 1972 г. работи в БНТ като репортер.

Почина големият български журналист Иван Гарелов

Иван Гарелов става известен като водещ на предаването „Панорама“ на БНТ през 80-те и 90-те години на миналия век. В него той интервюира всички водещи български политици и интелектуалци през този период. Става известен с фразата: „Часът и мястото на срещата са известни”.

Иван Гарелов
БТА

Гарелов е автор и на поредица документални филми, сред които най-известен е филмът му за Камбоджа след победата над червените кхмери. Българският телевизионен екип е първият, който влиза в опустошената от геноцида на Пол Пот страна.

БТА

Миналата година след кратко боледуване почина съпругата на журналиста Донка Стамболийска. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС/БТА