/ БГНЕС
Бурята "Борис" предизвика проливен дъжд и наводнения, довели до хаос по Дунава, пише германския Bild.

Медията съобщи, че десетки пътници на швейцарски речен круизен кораб са блокирани на кей във Виена, Австрия. Други кораби също са заседнали.

Бурята „Борис“ удави части от Европа, расте броят на жертвите и изчезналите (СНИМКИ)

Около 100 пътници и около 40 души екипаж нямат право да напускат швейцарския „Тургау Престиж“, който е дълъг 110 метра. Причината е, че мостът към кея е наводнен. Швейцарската телевизия SRF съобщава, че пътниците трябва да изчакат на борда. Плавателният съд се е движил по маршрута - Линц - Будапеща.

Пътниците ще трябва да останат на борда на плавателния съд поне до вторник.

Поради силните бури пътуването по реката от Линц до Будапеща (Унгария) и обратно беше прекъснато и сега корабът е във Виена. Местните власти решават кога на пътниците е разрешено да слязат.

Даниел Паули-Кауфман, директор на компанията-собственик на „Тургау Престиж“ обясни: „По това време дори експертите, които потърсихме, не можеха да предвидят, че Дунав няма бъде плавателен в тази зона.“

Екстремни валежи и наводнения - какви са рисковете пред България

В Източна Европа са засегнати и други круизни кораби. Транспортната компания DDSG във Виена обяви в петък, че спира движението на своите плавателни съдове до нормализиране на обстановката.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня