/ Прессекретариат на държавния глава
Македонският премиер Християн Мицкоски атакува България заради липсата на македонското знаме по време на срещата между президентите Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев в София.

Срещата между двамата не беше официална, нито самото посещение на Силяновска в страната ни.

Кабинетът на Силяновска иска обяснение за липсата на македонско знаме на срещата с Радев

"В миналото, когато македонското достойнство се унижаваше и продаваше, тогава мълчаха, превиха гръб и бяха съблазнени от тези, които ни унижаваха и тъпчеха. Сега нещата се решават по дипломатически път и се изпращат протестни ноти. Вече няма да имаме дипломация с превит гръбнак - когато се премине червената линия, трябва да се реагира. Ако не реагирате, изключението ще стане практика", заяви Мицкоски в коментар за разговорите в София миналата седмица.

За него е важно "Европа и светът да видят открито какви са истинските намерения на ръководството в София".

"Истинските им намерения не са българите (да бъдат вписани) в Конституцията, това е най-малкият проблем. Тук нуждата от показване на мускули е много по-голяма. Винаги сме готови да отвърнем добросъседските отношения с доброта, но когато червените линии бъдат прекрачени, трябва да се намесим, както е сега. Затова ще връчим протестна нота на посланика на източната ни съседка", каза Мицкоски.

Радев посрещна президента на РСМ Гордана Силяновска

"Имаше реакция от кабинета на президента. Беше пределно ясно защо не реагирахме още в този ден (13 септември) - от уважение към загиналите летци в България. Не искахме да създаваме напрежение. Преди се мълчеше и никой не се притесняваше и това беше европейската ценност, а сега защо сме реагирали? Затова ще реагираме при всяко преминаване на червената линия. Нямаме намерение да превиваме гръбнака на македонското общество", добави лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Относно работата на смесената Историческа комисия, която има нов състав от македонска страна, Мицкоски каза:

"Това са процеси, които продължават десетилетия, имаме такива примери в Европа. Всяко прибързано решение ражда прибързани изводи, а те могат да бъдат грешни. Ето защо очаквам в добросъседски дух членовете на комисията от двете страни да разговарят".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС