/ БГНЕС
Великова има право да ме отразява, както намери за добре, а аз - да не я слушам, каза Цацаров
Държавното обвинение проверява 5 отделни сюжетни линии в скандала в БНР, между които са версиите за замлъването на програма "Хоризонт", твърденията за опит да бъде свалена от ефир журналиста Силвия Великова, както и сигналът за сбиване между редактори в радиото, довел до лека телесна повреда. Това стана ясно от думите на главният прокурор Сотир Цацаров, който бе на изслушване по темата пред депутатите от временната анкетна комисия в НС.

Жива верига с транзистор пред БНР за свободата на словото

Цацаров обяви, че разследващите ще проведат очна ставка между генералния директор на БНР Светослав Костов и директора на техниката Пламен Костов, което трябва да помогне да бъде разнищен казуса със спирането на излъчването. 


Причината – двамата са дали напълно различни показания по случая, в които според Цацаров има „крещящо разминаване“. Според Пламен Костов причината сигналът на програмата да бъде спрян за няколко часа на 13 септември е единствено нареждане на генералния директор по телефона. Според показанията му пред прокуратурата той е отговорил, че това е „пълно безумие“, на което Светослав Костов му е заявил: „изпълнявай“.

Журналисти от БНР поискаха СЕМ да смени ръководството

Така се е оформила и първата от версиите, според която спирането е извършено изцяло със знанието и по нареждането на генералния директор. Показанията на Светослав Костов обаче пораждат втора версия. Според тях той категорично не е нареждал спирането на програмата, а сега разследващите трябва да проверят дали твърдените телефонни разговори между двамата настина са се състояли.

Извикаха линейка за шефа на БНР

Според прокуратурата не е имало никаква техническа причина за спирането на сигнала, както и не е имало необходимост от профилактика на студийния комплекс. Съществувал е единствено план за профилактика на три предавателя, разположени в Белоградчик, Ивайловград и Трещеник.

Според главният прокурор по случая трябва да има привлечен към наказателна отговорност, но на този етап не посочи кой евентуално би могъл да бъде той.

Сметната палата влиза за проверка в БНР

По отношение на казуса с репортера на радиото Силвия Великова главният прокурор заяви, че в снетите от нея обяснения тя твърди за провела се среща с генералния директор Светослав Костов в Борисовата градина, на която той директно ѝ заявил, че тя трябва да бъде свалена от ефир. Дори е трябвало да замине за Стара Загора, за да обучава тамошните журналисти на радиото. Според Костов обаче такава среща наистина е имало, но той срещнал в парка Великова случайно заедно с друга колежка, поздравил ги е и е продължил по пътя си. Костов категорично отрича да искал свалянето от ефир на Великова.

Журналисти от БНР на протест в подкрепа на директора Светослав Костов (СНИМКИ)

На въпрос от журналисти дали се притеснява от начина, по който Силвия Великова отразява неговите медийни изяви, Цацаров заяви: „С риск да обидя някого ще кажа, че аз не съм от най-убедените слушатели на БНР, но Силвия Великова има правото да ме отразява както намери за добре. Аз имам право да не я слушам в ефир“.

СЕМ даде ход на процедурата за смяна на шефа на БНР, гласува след седмица


Сотир Цацаров отказа да коментира дали поисканата оставка на директора на радиото не е прибирзъна, тъй като спрямо него на този етап не е категорично доказана никаква вина. "Ние разследваме престъпление, не ме карайте да се бъркам в работата на СЕМ", заяви главният прокурор.