Проф. Ангел Димитров: Изродих бебе за пръв път в 11 клас
Проф. Ангел Димитров: Изродих бебе за пръв път в 11 клас / Юлиaна Николова, Darik radio

Гост в предаването „Най-добрите лекари“ е проф. Ангел Димитров, национален консултант по акушерство и гинекология и завеждащ родилна зала в „Майчин дом“. Ето какво каза той пред водещата Лили Ангелова:

Водещ: Ще си позволя в началото на нашия разговор да ви попитам един личен въпрос. Как решихте навремето да специализирате точно акушерство и гинекология? Сега повечето мъже, които учат медицина, знаете, мечтаят да станат хирурзи, кардиолози…

Проф. Димитров: Аз станах лекар, защото майка ми и баща ми бяха лекари. От малък съм насочван от роднини, от познати, от тях. Баща ми беше акушер-гинеколог и още от рано, от ученик в 9 клас съм влязъл в акушеро-гинекологично отделение. Акушерството и гинекологията специално ми хареса, защото се работи с млади хора, защото ние присъстваме на раждането на новия живот, което е един изключително вълнуващ момент и към него няма свикване. Баща ми имаше кабинет и едно младо момиче от нашето училище дойде бременна да търси помощ и роди вкъщи. Тогава за пръв път ображдах, бях още ученик в 11 клас, когато ми се случи. Бях абсолютно сам, после извикахме Бърза помощ. Това ми е първият сблъсък с акушерството.

Водещ: Преди да започнем да си говорим за голямата тема – качественото проследяване на бременността, ми се иска да ви попитам какво ви е мнението за всички тези форуми, в които жените през този период се съветват, дават си информация, споделят си страховете, поставят си диагнози. Не пораждат ли обаче тези форуми и много заблуди и грешни информации?

Проф. Димитров: Знаете, че сега има свободно общуване, интернет. Тази информация, която те обменят, в голямата си част е непроверена или тя е емоционално обагрена и понякога се отдалечава доста от действителността. Действително, когато пациентките са наплашени, родовият процес и проследяването на бременността преминават трудно. Поради това има изградена система за запознаване на жената с процеса на раждането, със самата бременност и когато жената познава това, което ще й се случи, когато има доверие в лекаря, обикновено нещата протичат добре и имат добър край. Много често във форумите информацията е неправилна и доста изкривена.

Водещ: Защо непрекъснато се увеличава броят на недоносените бебета?

Проф. Димитров: Това все още е проблем пред медицината. Извършени са безкрайно много проучвания в света, но особен успех към момента не е постигнат. В животинското царство между 15 и 20% от бременностите се абортират или се раждат преждевременно. Факторите за недоносеността са различни. Основните са социално-икономически и отношението на жената към самата бременност и отговорността. Достъпът до медицински грижи - въпреки, че ги има, не всички ги използват.

Водещ: Имам усещането, че във вашата специалност непрекъснато изникват едни такива странни моди (ако мога така да се изразя) – раждане с дули, раждане в домашни условия, раждане месеци преди термин, за да се запази фигурата, можете ли да продължите с подобни примери?

Проф. Димитров: Част от пациентките също избират датата на раждането според нумерологията, хороскопа. И често датата, която избират, прави една изкуствена недоносеност, която води и своите последствия. Децата не са достатъчно зрели, имат нужда от кислород, от интензивни грижи и т.н. Понякога жените не разбират, че с това си желание вредят на своите деца. Това се случва и не е толкова рядко.

Водещ: Жените, на които им предстои раждане, основно се страхуват от болката, но същевременно се страхуват и от упойките, с които може да я намалите. Кажете първо до каква степен упойките, които ползвате при нормално раждане, намаляват болката?

Проф. Димитров: Има различни методи за обезболяване на раждането. От дълги години се използва медикаментозното обезболяване. Дават се медикаменти, които обезболяват, релаксират шийката, т.е. улесняват раждането. Има и локално приложение на анестетици, които обезболяват тазовото дъно при израждането на детето. Тези медикаменти малко или повече минават в плода и оказват известно влияние, поради което трябва да се съобрази времето, в което ще бъдат направени. Трябва да е половин, един час преди раждане. Напоследък стана популярно т.нар. проводно обезболяване, т.нар. епидурална аналгезия, което обезболяване не влияе върху родовия процес, докато медикаментите малко или повече влияят върху маточната контрактилност. Същевременно епидуралното обезболяване не преминава в бебето и то не се явява упоено или повлияно от това обезболяване. Неудобството на това обезболяване обаче е, че дозата трябва да е много на ръба, трябва да бъде добре премерена, да не е пълно обезболяването. Тоест да има обезболяване, но моторният блок да не е достатъчно силен, защото отпуска тазовото дъно и пречи на биомеханизма.

Водещ: Но анестезиолозите трябва да са достатъчно добре подготвени, нали така?

Проф. Димитров: Колегите имат достатъчно опит в „Майчин дом“ и работят много добре с това нещо. По принцип тази анестезия може да се поддържа много време, според процеса на раждане. Епидуралната упойка е много приемлива и много добра за раждане.

Цялото интервю с проф. Димитров може да чуете тук. Професорът отговаря на въпроси за лекарските грешки, проследяването на бременността и раждането в домашни условия.