Президентът погази закона заради началника на НСО, смятат военни
Президентът погази закона заради началника на НСО, смятат военни / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът Росен Плевнелиев погази закона при назначаването на новия началник на НСО, пише в. „Преса”.

В редакцията на изданието са позвънили възмутени военни, които са заявили, че това е подигравка с честта на пагона. Миналият петък президентът подписа указ за назначаване на бившия шеф на националната полиция Ангел Антонов за началник на НСО. Това е нарушение на чл.141 ал.1, т.2 закона за въоръжените сили, който посочва, че на военна служба се приемат български граждани, не по-възрастни от 40 години Антонов в момента е на 54 години.

Другото нарушение е, че президентът не спазва дори нормативните актове на институцията, която оглавява. Според президентски указ длъжността началник на НСО се заема от служител със звание не по-високо от генерал-майор. Той може да е дори генерал или полковник, които са по-нисък ранг. Но е изключено да е генерал- лейтенант, тъй като званието е една степен по-високо. Това е недопустимо, тъй като началникът изпада в т.нар несъответствие. Не може по-старши да заема длъжност на по-младши, докато обратният вариант е допустим. Именно поради тази причина си тръгна предшественикът на Тодор Коджейков Димитър Димитров.

Новият шеф на НСО идва от цивилна структура, защото от 1 май 2006 г. полицията е девоенизирана. Следователно той е цивилно лице и е редник, разясниха юристи. Незаконно е присвояването на звание генерал-лейтенант на човек от резерва, защото според военния закон резерв имат само Въоръжените сили на страната. Но в тях не влизат ДАНС, МВР, НСО и НРС.

За да му се присвои офицерско звание от резерва, Антонов трябва да кандидатства за вакантни длъжности и да сключи договор с МО за служба в платения резерв. Званието важи само за срока на договор, който е три години. Според заповед на предишния военен министър Аню Ангелов са обявени 1199 длъжности от резерва, за които може да се кандидатства. Най-високата от тях е за майор.

Сега новият началник на НСО е уязвим, а указът на президента не е изключено да се окаже нищожен. Ако някой го оспори, Конституционния съд ще трябва да се произнесе. Решенията на Антонов също може да бъдат атакувани пред съда.