дъжд
дъжд / iStock/Getty Images
През следващото денонощие ще бъде предимно облачно. Ще има почти повсеместни валежи от дъжд. Главно в Централна и Източна България ще се развиват гръмотевични бури и на места там количествата на валежа ще са значителни, очакват се и градушки. С жълт код за обилни валежи са областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен и Силистра. С до умерен северозападен вятър ще прониква по-хладен въздух, а при гръмотевични бури вятърът ще се усилва и ще променя посоката си. Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, максималните - между 15 и 20 градуса.

Атмосферното налягане бавно ще се повишава, но ще се задържи по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще е предимно облачно с превалявания от дъжд. Ще се развият и гръмотевични бури. Вятърът ще е слаб от север-североизток, привечер ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максималните температури ще са между 13 и 17 градуса. Температурата на морската вода е 12-13 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще е облачно, с валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг. В масивите от Централна и Източна България ще се развият гръмотевични бури и на места там валежите ще са обилни. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10 градуса, на 2000 метра - около 4 градуса.
 

куче дъжд
iStock/Getty ImagesВ понеделник ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места, главно в Централна и Източна България ще има валежи и гръмотевични бури, временно интензивни. Остават условията за градушки. В Западна България валежите ще спрат, облачността ще намалява. Вятърът ще е до умерен от запад-северозапад, в източните райони - от север-северозапад. Ще бъде сравнително хладно с минимални температури между 7 и 12 градуса, максимални - предимно между 15 и 20 градуса, малко по-ниски в Североизточна България, където се очакват и по-съществени по количество валежи.

Във вторник в по-голямата част от страната ще е без валежи, с променлива облачност. Вятърът за кратко ще е от юг, но отново бързо ще се обърне от запад-северозапад, слаб до умерен. Сутрешните температури ще се понижат, особено в котловините на Западна България - ще бъдат до 2-3 градуса, в останалата част от страната - между 6 и 11 градуса. Дневните ще се повишат с 4-5 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
БТА