Поредица от леки последващи трусове след силния във Вранча
Поредица от леки последващи трусове след силния във Вранча / Thinkstock/Getty Images
Поредица от леки последващи трусове след силния във Вранча, усетен у нас
76495
Поредица от леки последващи трусове след силния във Вранча, усетен у нас
  • Поредица от леки последващи трусове след силния във Вранча, усетен у нас

За момента единайсет последващи леки трусове са регистрирани след снощното земетресение в Румъния, съобщиха пред Дарик от Сеизмологичния институт на БАН. Те обаче са били твърде леки, за да се усетят в България.

Снощи в 21:14 ч. земетресение с магнитуд 5.6 по Рихтер по данни на Европейския сеизмологичен център разлюля румънската област Вранча, като беше усетено най-силно в Северна България.

Земетресението не е причинило жертви или разрушения в Румъния, където е бил епицентърът му, съобщи Евронюз. В България пък е било усетено основно по високите етажи на сградите.

„Земетресението е в 21:14 ч. българско време. Последна редакция - 5.5 магнитуд по Рихтер, Вранча, Румъния. На българска територия няма данни за щети. В района на Силистра, Разград и Добрич е около 5 степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. В две трети от територията на страната е усетено слабо по високите етажи", заяви Силвия Величкова, дежурен сеизмолог на БАН.

„Това е, което ние имаме като данни, защото макросеизмичната информация я събираме по телефона, нямаме апаратура за макросеизмичната информация. Нашата апаратура отчита само енергията в огнището, което се измерва с т.нар- магнитуд. Има последващи трусове. Те за момента са 11 с магнутид от 2.0 до 2.8 и са много слаби. Не могат да се усетят там, а камо ли у нас", допълни Величкова.