Отказаха преглед на пациент с коронавирус. Мъжът потърсил помощ в една от COVID зоните в столична поликлиника. Причината - оказва се, че всеки пациент с коронавирус може да се прегледа там до десет дни след позитивен тест, посочва NOVA.

Мъж почина на стълбите на болница, изписали го минути преди това от COVID отделение (ВИДЕО)

Христо Димитров се разболява от коронавирус преди десет дни. Прави си PCR тест. Продължава лечението си от вкъщи. Състоянието му не се подобрява и решава да отиде на преглед в близката поликлиника.

Кашлицата се засили, но ми беше отказан преглед”, разказа той. 

Връща се с аргумент и втори отказ. „Получих документ, но не виждам да пише, че не мога да бъда прегледан. Явно трябва да отида в Спешно отделение. Да изчакам около 200 души, да ми се влоши състоянието”, добавя още пациентът.

Лавина от сигнали - натискът върху Спешна помощ става все по-голям (ВИДЕО)

COVID зони са разкрити в 23 области в страната

Първите COVID зони в поликлиниките отвориха още през ноември миналата година. Идеята е пациентите с леки и средно тежки симптоми да получат безплатен преглед и консултация със специалист.

От началото на октомври пациентите вече могат да бъдат и лекувани в тези зони, но с условие - до десетия ден от положителния тест за коронавирус.

„Господинът има направен тест на 18 октомври. Той не е потърсил нашето мнение в дните от 18-и до 29-и. Не бих казала, че нямаме право да преглеждаме такива пациенти, всички сме лекари, но Здравната каса така е поставила условията”, коментира управителят на 22 ДКЦ в София Лили Иванова.  

Кацаров: Ако мерките със зеления сертификат не дадат резултат, остава само локдаун


Аргументът на НЗОК - след този период личните лекари трябва да назначат ново лечение на пациента си или направление за хоспитализация. „След като карантината на пациента е 14 дни, не виждам защо трябва да е лимитирано до 10”, смята Иванова.

„За мен това е замитане на очите. Единственото, което мога да направя, е да изчакам да си отшумят симптомите и да се надявам всичко да е нормално”, добави Димитров.