Българският фармацевтичен съюз /БФС/ все още не е подписал анекс за удължаване на срока на договора на аптеките с НЗОК, съобщиха от съсловната организация. Настоящият договор изтича тази неделя.

На 26 октомври пред президента Румен Радев беше поет ясен ангажимент предварително предложените от БФС мерки за подобряване на достъпа на пациентите до фармацевтични грижи да бъдат приведени в действие, припомнят от БФС.

На днешна среща с членове на Надзорния съвет на НЗОК фармацевтите са очаквали финализиране на поетите ангажименти в писмен вид. Решението на проблемите е било отложено от Надзорния съвет чрез позоваване на процедура, въпреки изтичането на сроковете по подготвянето на бюджетната рамка за следващата година, допълват от БФС.

Все още фармацевтите изпълняват електронни предписания на пациенти с COVID-19 без адекватно възнаграждение за поетия професионален риск, припомниха от съсловната организация. В зависимост от решението на Надзорния съвет на предстоящо заседание Управителният съвет на БФС ще обсъди с регионалните колегии участието си в преговорния процес.
БТА