Два дни преди връчването на първия мандат, остава неясно възможно ли е обединение за редовно правителство. От „Продължаваме Промяната-Демократична България” правят ново допитване до вътрешните структури за подкрепа на Мария Габриел. А ГЕРБ обявиха, че започват разговори с останалите политически сили в парламента. Днес от партията на Бойко Борисов отказаха коментар, посочва NOVA.

След вчерашния разговор с кандидата за министър-председател на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ вече не са толкова сигурни, че няма да я подкрепят. За да кажат категоричната си позиция вторите правят ново допитване. Днес първо вътре в самите формации, а във вторник вечерта органите на коалицията ще вземат финалното решение. Според източници на NOVA от формацията се очаква позицията да остане непроменена.  

Ще обсъдим и днес, и утре. Ще видим какви са нагласите. Знаете, че имаме решение да не подкрепяме първия мандат на ГЕРБ-СДС, но може би има и други варианти”, коментира Николай Денков.

Така в коалицията започна ново обсъждане на предложението на първите. Причината да размислят е разговорът с Мария Габриел.

„Тя има желание да се включи истински в тези промени, за които стана дума.  Това, което обаче се видя, че непрекъснато хората около нея се опитваха да й говорят в ухото”, обясни той.

Денков подкрепи предложението за отстраняване на главния прокурор, но го определи като закъсняло и не достатъчно, за да промени позицията им за подкрепа.

Докато вторите още обсъждат предложението на ГЕРБ-СДС, от партията на Борисов вече заявиха, че започват разговори с останалите политически сили. Официални срещи днес обаче нямаше. А от БСП предупредиха, че времето изтича.

„Часовникът цъка наобратно. Няма време. Ние няма да вземем решението за 24 часа”, заяви Георги Свиленски.

Според БСП вариантът е лидерска среща, на която да бъдат обсъдени основните приоритети.

„Мандатът на ГЕРБ трябва да бъде използван като възможност да има правителство”, обясни Свиленски.

Министър-председателят Гълъб Донев изрази оптимизъм, че политическите формации в Народното събрание все пак ще намерят вариант.

„Надявам се и съм силно обнадежден от това да бъде съставено редовно правителство, което да поеме управлението на държавата и да решава най-наболелите проблеми на българските граждани”, коментира премиерът.

Връчването на първия мандат е в понеделник. След като Мария Габриел вземе папката от президента Румен Радев, ще има седем дни за да представи състав на правителство.
nova.bg