От втората политическа сила ясно казаха, че не е възможен кабинет, но ясно казаха, че и много от политиките ни ще бъдат подкрепяни, което също е важно за управлението на един кабинет. Това заяви пред медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата с ПП-ДБ и допълни, че от утре започват срещите с останалите партии.

"Амбициите ни са да се договорим с тях за споделена отговорност, за съвместно управление, за кратък хоризонт от време, за приемане на бюджет, План за възстановяване, да тръгнат еврофондовете. Много бързо можем да наваксаме изоставането", посочи Борисов.

Той подчерта, че никой не е дал право на ГЕРБ и на останалите партии да управляват сами. „Дори ни се подиграваха колко време продължихме разговорите с ПП-ДБ. Днес дори въпросите им бяха, за да ни провалят разговорите с останалите партии и аз не им го спестих“, заяви Борисов.

Според него на днешния разговор между първите две парламентарно представени формации се е получил полезен дебат. „Аргументите са на страната на евроатлантическата общност. Ползи има, защото в една силна държава управляващите и опозицията имат еднаква тежест. Нашият проблем 12 години беше, че нямахме опозиция. Сега, каквото и да се случи, има силна опозиция в парламента - И вляво, през „Възраждане“ и от ПП-ДБ вдясно“, каза Борисов. 

Борисов увери, че в едно бъдещо евентуално правителство с премиер Мария Габриел, чиято номинация той преди дни обяви, тя ще взема всички решения сама. 

Лидерът на ГЕРБ увери, че джентълменското споразумение с ПП-ДБ ще бъде спазено и те ще излъчат председател на парламентарната Комисия по правни въпроси. 

Във връзка с днешното предложение на членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Борисов коментира: „Персоната е без значение. Има значение единствено приемането на законите, които да гарантират контрола над главния прокурор“. 

Борисов заяви още, че не знае иманета на членовете на кадровия орган в съдебната власт.