В търсене на подкрепа и решение за управление на страната номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел се срещна точно в 17:00 ч. в парламента с лидерите на коалиционната формация „Продължаваме промяната – Демократична България“. Тя представи своите приоритети и аргументи, като отговори и на въпросите по различни теми, зададени й от ПП-ДБ. С изключение на лекото напрежение, което се създаде за кратко, и размяната на реплики заради финансите и бюджета, като цяло тонът беше положителен и  конструктивен, така го определиха и участниците.

Малко преди 18:00 ч. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Росен Желязков изненадващо се присъединиха към срещата, като Борисов помаха и поздрави присъстващите, а вниманието и всички камери се насочиха към него. 

"Ние сме ви атакували по най-грозен начин, както и вие нас, но в името на България може да се направи добър кабинет. Може! Преспете още веднъж, помислете, с подкрепата на либералите, ЕНП, с контактите и връзките, които имаме всички, за дни, за седмици, за месеци ще изведем България на коренно различно ниво. Имаме шанс. След това ние ще намерим решение - добро или лошо. Но по-лошо от тези две години служебни правителства няма", призова ги Борисов, веднага щом дойде. 

От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков още веднъж припомни, че ПП-ДБ имат решения на националните си органи да не подкрепят първия мандат на ГЕРБ-СДС, но все пак ще проведат нови разговори в коалицията и ще обсъдят още веднъж ситуацията.

Бойко Борисов: От утре започваме срещи с останалите партии



Как започна, протече и завърши срещата между Мария Габриел и представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

"Вярвам, че заставаме един пред друг с ясното съзнание за отговорността, която носим пред България. Само с диалог може да се гради доверие между партньори. Предизвикателството сега е да водим такъв диалог, който да изпълни със съдържание думите амбиция, авторитет, ангажимент. Съставяне на работещо правителство е първата крачка в тази посока и приоритет номер едно. Търсим основа за работещо проевропейско правителство с ясни цели за постигането му", бяха първите думи на Габриел към ПП-ДБ.

Тя изложи десетте си приоритета, с които запозна вчера ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ и заяви, че предизвикателството е да се води такъв диалог, който да изпълни със съдържание трите „А“, които ще бележат кабинета „Габриел“ – амбиция, авторитет, ангажимент. Препотвърди и, че първото нещо, което ще направи министърът на правосъдието в неин кабинет, ако се стигне до такъв, ще е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

Акцентира и върху важността от овладяване на инфлацията, енергийната сигурност, приемането на България в еврозоната, преодоляване на двугодишното забавяне по европейските програми, сигурността на гражданите - борба с битовата престъпност, войната по пътищата, модернизация на армията и др. 

Габриел сподели, че между двете коалиции има много теми с допирни точки. "Виждам възможност за екип "България", с ангажимент към българите в страната и извън нея. Моят призив е да излезем извън порочния кръг", допълни тя.

среща ГЕРБ ПП ДБ
БГНЕС

среща ГЕРБ ПП ДБ
БГНЕС

На свой ред съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков благодари за поканата за разговори. Той каза, че са запознати с десетте точки и са ги прегледали внимателно. "Виждаме, че много от нашите приоритети в общата програма, са заложени в тези десет точки", коментира той.

Двете политически формации започнаха обсъждане в детайли на отделните точки и компоненти от програмата на Мария Габриел. 

"Всички сме загрижени за състоянието на държавата и всички искаме да преодолеем политическата криза, дано успеем", каза съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов и попита каква ще е политиката на бъдещо нейно правителство по отношение на военната помощ за Украйна. Габриел отговори, че държи на пълна солидарност с Украйна.

Десислава Атанасова допълни, че в комисията по отбрана ще бъде изслушан министърът на отбраната по отношение изпълнението на решението на НС за военна помощ за Украйна.

ГЕРБ СДС и ПП ДБ
Георги Димитров

"Благодаря ви, че изпълнявате своя граждански дълг", обърна се към Габриел Христо Иванов и изрази надежда, че ще се говори за съществена реална промяна в прокуратурата, а не един да бъде сменен с друг.

"Въпросът е не да сменим една фасада с друга, а да има промяна в дълбочина", заяви той и попита какви са намеренията на ГЕРБ-СДС за промяна в Конституцията.

Габриел заяви, че правила и прозрачност са ключови думи. "За мен е важно да продължим да говорим за конституционна реформа, но трябва да излезем от порочния кръг. Вие сте фин познавач на съдебната реформа, затова търсим подкрепа, за да може да се осъществи, защото тя не може да се осъществи от една политическа сила", посочи кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ СДС и ПП ДБ
Георги Димитров

Асен Василев коментира, че дълги години средствата са отивали при малък на брой хора. "Ние ползвахме европейския модел, за да може всички хора и фирми да имат достъп достъп до евросредства. Габриел заяви, че не би толерирала никакви корупционни практики. "Не мисля, че един човек трябва да казва какво да се случва. Важно е да има уважение, би ми се искало да запазим добрия тон", заяви Габриел.

Последва размяна на реплики между двете преговарящи групи, основно по темата за бюджетния дефицит.

среща ГЕРБ ПП ДБ
БТА


Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Росен Желязков се присъединиха към разговорите в зала „Запад“ на парламента, като Борисов обясни, че умишлено е закъснял не е от неуважение, а за да види дали в ГЕРБ има хора, които могат да водят преговори.

"Първият извод от тази среща е, че имаме толкова много общи неща, че е грехота да не ги свършим", посочи той пред "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

"Нашият голям проблем е, че все още си нямаме доверие", отговори съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Добрият тон също е и европейски тон. Считам, че сред вас има хора и в името на България може да се направи добър кабинет", изтъкна Борисов. 

Бойко Борисов среща Мария Габриел ПП ДБ
Георги Димитров


Бойко Борисов среща Мария Габриел ПП ДБ
Георги Димитров


"Преспете още веднъж, помислете. С контактите и връзките, които имаме всички, за дни, седмици, месеци ще изведем България на коренно различно ниво, убеден е лидерът на ГЕРБ. След това ще намерим решение – добро, лошо, допълни той.  Мисля, че по-лошо през тези две години от служебните правителства няма. Ще проиграем голям шанс, не се заблуждавайте, че избирателите ни предпочитат избори или други формати, предупреди той. Имаме шанс – Планът за възстановяване, еврофондовете, с нашия капацитет да свършим задачите", посочи още Бойко Борисов

Кирил Петков отговори, че в една нормална държава се водят разговори за приоритети, а не за места, далавери, корупция.

"Искахме да демонстрираме в този разговор, че, за да могат едни решения да се вземат, трябва да имаме реалната информация не само на хартия, а какъв е човекът зад тях", подчерта той и припомни, че ПП-ДБ имат решения на националните си органи да не подкрепят първия мандат на ГЕРБ-СДС, но все пак ще помислят и ще обсъдят отново ситуацията.

Бойко Борисов среща Мария Габриел ПП ДБ
Георги Димитров

Кирил Петков ПП ДБ
Георги Димитров