Директорът на столичната болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров излезе с добри новини за 12-годишния Александър, който след повече от седмица беше открит в събота следобед в местността "Червена могила" в района на Радомир, на около 7 км от мястото, където изчезна. "Сагата с детето приключи успешно, беше преведено при нас и след като му беше направена оценка, беше установено, че е в много добро общо здравословното състояние", заяви той.

Детето няма някакви наранявания или увреди, които да имат пряка опасност за живота или здравето му. Възстановява се. Всичко ще продължи и мине, както трябва, посочи д-р Димитров и допълни, че със Сашко ще работят и психолози. 

"Днес го превеждаме от Реанимация в нормална стая, ще го наблюдаваме още малко и ще го изпишем. Кой, как и по какъв начин му се отразяват 8 дни в планината зависи от много неща. Най-важното е, че здравословното му състояние е добро. Дехидратация е нормално да има. И вие да идете на една разходка 12 часа в планината, и вие ще сте дехидратирани. Най-важното е, че детето е добре", допълни шефът на болницата. 

В безпрецедентната издирвателна акция участваха полицаи, планинари, психолози и стотици доброволци.

По случая започна досъдебно производство. Очаква се и съдебно-медицинска експертиза.

Разследващите проверяват и версията дали Александър не е бил отвлечен.“Никой още не може да повярва. И днес като се събудих имах едно тягостно чувство, че започва поредния ден, в който ще е мъка. За радост не е така. В събота атмосферата в Перник беше невероятна. Не помня толкова усмихнати хора на едно място”, каза пред  NOVA кметът на Перник Станислав Владимиров, който участва активно в издирването на момчето. 

По думите му хората са разделени. Според тях детето е или “медицинско чудо”, или някой му е давал храна и вода.

Владимиров отказа да коментира дали обявената от бащата парична награда е изиграла роля в намирането на момчето, както и дали ще бъде дадена на някого. 

“Моите съграждани показаха как трябва да се работи в едно здраво общество. Този синхрон между държава и доброволци рядко се вижда”, коментира той.