Пазят по 24 часа в денонощието могилата със златното съкровище
Пазят по 24 часа в денонощието могилата със златното съкровище / снимка: DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

План за съвместна работа на полиция и частни охранители подготвят в Исперих за опазване на Омуртаговата могила, в която преди седмица бе намерено златно съкровище.

Вариантите днес обсъдиха шефът на ОД на МВР-Разград комисар Ивайло Йовчев, началникът на РУП-Исперих Мирослав Маринов и кметът на Исперих Бейсим Басри, съобщават от пресслужбата на местната управа.

Разговорът между тримата е бил насочен към вземане на мерки за опазване и охрана на целия Историко-археологически резерват „Сборяново” от евентуални иманярски набези, след откриването на златното съкровище. Сред обсъжданите мерки са 24-часови дежурства, както и видеонаблюдение на входно-изходните артерии на града, на невралгични точки на населеното място.

В най-кратки срокове окончателния план ще бъде готов за официално подписване между страните, увериха от община Исперих.

Преди седмица екипът на проф. Диана Гергова откри златно съкровище от 4-3 в.пр.Хр. То включва: златна диадема, 4 спирални гривни, пръстен и златни накити, както и половината от желязна юзда с общо тегло над 1,8 кг. Вече е изложено в Националния археологически институт с музей при БАН. Първият управник, поздравил Гергова на мястото на откритието й бе кметът на Исперих Бейсим Басри.