Паси: Участието на „Атака в управлението е огромен срам, за който ще плащаме
Паси: Участието на „Атака в управлението е огромен срам, за който ще плащаме / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Паси: Участието на „Атака" в управлението е огромен срам, за който ще плащаме
65320
Паси: Участието на „Атака" в управлението е огромен срам, за който ще плащаме
  • Паси: Участието на „Атака" в управлението е огромен срам, за който ще плащаме

Участието на „Атака" в сегашното управление е огромен срам за България и позицията на двама от европейските посланици в София трябва да се възприема като предупреждение за много по-сериозни санкции срещу страната ни.

Това коментира в интервю за Дарик бившият външен министър Соломон Паси. Според него от десетилетия България не е правила толкова лошо впечатление навън и то с еднократен акт, какъвто е бил „опита за комплот срещу ДАНС".

Паси посочи, че властта трябва да се вслуша в това, което казват посланиците на Франция и Германия, защото това били не просто две страни-членки на ЕС, а моторите на съюза.

Бившият дипломат номер 1 напомни, че не за първи път България получава жълто-червени картони от Европа. „През 2006 г. беше показан такъв картон на кабинета „Станишев" с мониторинговия механизъм, който ЕС ни наложи. През периода 2009-2013 г. такъв фактически червен картон ни беше показан с неприемането на България в Шенген и сега в това правителство получаваме червен картон от двамата посланици", отбеляза Соломон Паси.

Неслучайно реагирали Франция и Германия - моторите на Европа

„Това не са просто две страни-членки на ЕС. Това са Франция и Германия - моторите на ЕС, и това, което казват те е мнението на Европейския съюз", подчерта той. Според Паси всякакви опити от страна на правителството да неглижират или да се отбраняват от тази позиция много вредяла на България. Трябва просто да се вслушаме в това, което ни казват нашите съюзници, допълни бившият външен министър.

„Орешарски би бил малката изкупителна жертва - неговата оставка е обикновено административно наказание. Поемането на политическа отговорност означава хората над него да поемат политическа отговорност, а в политиката катарзисът означава оставка", коментира още Соломон Паси. Запитан означава ли това оттеглянето на Станишев и Местан той каза само те да си решат кой е виновен.

Мегасборище от грешки, така Паси коментира действията на правителството на Пламен Орешарски. Защото не помнел друго родно правителство да е направило толкова грешки и то в различни посоки за толкова кратко време. „От десетилетия насам България не е правила толкова лошо впечатление в международните среди и то с еднократен акт", каза още бившият министър.

„Първопричината на протеста беше опита за комплот срещу ДАНС, което си е фактически комплот срещу държавата и тук в никакъв случай не може да се говори за грешки", коментира Соломон Паси.

„Участието на Атака в сегашното правителство е огромен срам за България. Ние не само ще се срамуваме, но и ще плащаме за това и това писмо на посланиците на Франция и Германия трябва да се възприема като предупреждение за много по-сериозни санкции към България", подчерта още той.

Коалиция между ГЕРБ и БСП - европейско решение за изход от кризата

Той не смята, че това НС е изчерпало потенциала си. „Коалиция между ГЕРБ и БСП е едно европейско решение и ако с посредничеството на президента това може да се постигне, това би бил най-добрият изход от тази политическа криза", твърди ексминистърът.

Друг бил въпросът, че и българският избирател не е невинен според Паси. След като при така пропадналото управление на Бойко Борисов той излъчва отново ГЕРБ за най-голяма парламентарна група това показва, че и българският избирател трябвало да направи ревизия на емоциите си, смята бившият министър.

Ако сега ГЕРБ и БСП не си говорят сега, каква е гаранцията, че след нови избори двете партии ще влязат в диалог, попита Соломон Паси.

Протестът да излъчи лидери и алтернатива

Според него тъжното в случая било, че протестът няма йерархия и лидери, с които да се преговаря. Не се знаело кое е най-доброто за протестиращите, коя оставка ще ги удовлетвори и дали оставката на премиера ще ги прибере по домовете им.

„При 50 000 или 100 000 души на улицата, не зная колко са, би трябвало да има 50 или 100 лидери, които да седнат и да се разберат. Нека те да направят партия, нека те да поемат властта, защото нямаме нужда от партии, които само да контролират, а такива, които да управляват", призова още той.

Според Соломон Паси Велико Народно събрание „няма да превърне българските политици в херувимчета". По повод призивите за мажоритарен вот той напомни, че два пъти е имало мажоритарни избори, но се е видяло, че този елемент не вкарва по-качествени хора в парламента, а дава шанс на по-силната партия да стане още по-силна.