Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание. 
 
Промените предвиждат забрана за продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

По предложение на Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) бяха приети изменения, с които се прави изключение за продажбата и употребата за медицински цели и за хранително вкусовата промишленост в закрити обществени места.
 
Въвежда се и административнонаказателна разпоредба при нарушение на забраната за продажба - глоба за физическите лица от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лв.

Във вторник омбудсманът Диана Ковачева внесе предложението, като то бе припознато и допълнено от депутати от ГЕРБ, сред които Десислава Атанасова, Радомир Чолаков, Деница Сачева, Костадин Ангелов, а вчера Здравната комисия го гласува. 

По сигнали и жалби на родители до омбудсмана, за системна употреба на диазотен оксид, познат като райски газ, в дискотеки и клубове, който според водещи педиатри, е изключително опасен при комбинация с алкохол или наркотици, Ковачева първа сигнализира, отбелязват от пресцентъра на обществения защитник..

В понеделник омбудсманът изпрати препоръки до министъра на здравеопазването в оставка Асена Сербезова, до председателя на здравната комисия в парламента Антон Тонев и до Комисията за защита на потребителите с настояване за спешни мерки срещу свободната продажба и употреба на т.нар. райски газ от непълнолетни, който според специалисти се равнява на лека дрога. Ден по-късно омбудсманът внесе и предложението за законодателна промяна в парламента. 

Проблемът с райския газ е, че той създава нереална представа за действителността и след неговата употреба съществуват реални рискове за изпълнение на ежедневни рутинни действия, като ходене или изкачване на стълби. Лицата, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните, защото халюцинират, изпадат в психоза, дори до самоубийство. Събрани са данни за състояние на силен световъртеж, гадене и повръщане. Райският газ при децата влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите.

Диана Ковачева алармира, че има случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, както и данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия и дегенерация на гръбначния стълб.

„Това е сериозен проблем, който трябва да бъде решен на законодателно ниво. Вече има редица държави, които са отчели рисковете при употребата на райския газ и са предприели действия, които ограничават продажбата му. Ирландия е криминализирала продажбата на райски газ на лица под 18 години, а датското правителство още през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти, е предприело пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни. От юни м.г. във Франция е забранена продажбата на диазотен оксид на непълнолетни, независимо от опаковката, във всички магазини, публични места и в интернет“, написа омбудсманът в мотивите си за законодателната промяна.
Освен за спешни законодателни мерки, Диана Ковачева настоя и за разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователните институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да обяснят за опасностите от употребата на диазотен оксид, се припомня в съобщението.
БТА