/ ThinkStock/Getty Images
За подмяна на информация и нарушения в Центъра по хемодиализа във Видин, който преди месец преустанови за кратко дейността си заради авария, алармираха пациенти. Оказва се, че от началото на годината са починали 7 души, диализирани в центъра. Пред Дарик дъщерята на 50-годишния мъж, който почина по време на аварията, разказа, че в медицинската документация, отнасяща се до него, има неверни данни. Според нея всички пациенти на хемодиализа във Видин трябвало да си носят бинтове, лепенки и дори и чаршафи от дома.

Повредата в центъра се отнасяше до пречиствателен апарат, заради който в продължение на седмица пациентите се налагаше да избират дали да пътуват до Лом и Монтана или да се диализират във Видин, но с чешмяна вода. Според дъщерята на един от починалите пациенти Рени Неофитова обаче, баща й е пътувал до Русе още преди аварията в центъра във Видин и разликата в обслужването и грижите била огромна.

Откриха нарушения след смъртта на пациент във Видин

"От тяхната проверка става ясно, че баща ми е имало множество заболявания, от които диабет, а той не е имал такова заболяване. Хемодиализата, която провеждат пациентите там не е пълноценна. Липсват консумативи като обикновен лекопласт и бинтове. Баща ми си е носил от вкъщи чаршаф, защото там са под всякаква критика", разказва Рени.

Иван Димитров, председател на „Федерация Български пациентски форум” допълни, че пациентите, които могат да пътуват, продължават да се диализират в Лом и Монтана, независимо, че аварията във Видин бе отстранена.

Центърът за хемодиализа във Видин спря работа заради авария

"До ден днешен се оказва, че са 7 човека, които са си отишли. Това само по себе си говори, че нещата не са такива, каквито повелява стандарта", обясни Димитров.

Според ръководството на болницата обаче Отделението по диализа във Видин работи по-добре от миналата година. Това е станало факт, тъй като след инцидента през миналия месец цялата водоочистваща система е била сменена. Направена е и обществена поръчка за доставка на седем нови диализни апарата, която трябва в края на месеца трябва да бъде завършена и апаратите да бъдат доставени, посочват още от лечебното заведение.