/ ThinkStock/Getty Images
Установени са нарушения при оказването на медицинска помощ на 50-годишен пациент, който преди месец почина след авария в Центъра по хемодиализа във Видин.

Центърът за хемодиализа във Видин спря работа заради авария
 
След повреда в центъра болните трябваше да избират дали да се диализират с чешмяна вода, докато аварията бъде отстранена, или да пътуват до Лом или Монтана. Оказва се, че поради настъпилата авария пациентът е пропуснал процедура на 1 октомври, а ден по-късно в телефонен разговор е заявил, че на 3 октомври ще отиде със собствен транспорт до Монтана, за да продължи там диализното си лечение. На 3 октомври сутринта обаче на пациента му прилошало и бил транспортиран в спешното отделение на местната болница, където починал.

Болни продължават да се диализират с неизправен уред
 
Проверката на Изпълнителната агенция "Медицински одит" показва, че дежурният лекар, извършил прегледа, не е назначил клинико-лабораторни изследвания и такива не са били извършени, въпреки спешното състояние.

Центърът по хемодиализа във Видин отново приема пациенти
 
Предстои образуването на административно-наказателни производства на дежурния в отделение „Спешна медицина“ и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура във Видин.