/ БГНЕС, архив
Правителството одобри допълнителни разходи за машини за гласуване
Служебният министър на външните работи Ради Найденов заяви пред журналисти след края на заседанието на МС, че организацията на изборите върви по план.

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите

Найденов посочи още, че е привърженик на дигиталното организиране на изборите. Сред приоритетите той изтъкна въвеждането на електронна здравна карта и електронния подпис.

В отговор на въпрос министърът посочи, че докато данните на гласоподавателите се попълват на ръка в чужбина, опашки ще има и допълни, че за него това е старомоден начин на регистрация, а страните, които упражняват тази форма, са малко.
 

БГНЕС, архив

Според министъра улеснение би било да има предварителен списък с данните на хората, които ще гласуват, с уговорката, че възниква проблем със защитеността на информацията, която се разменя. Найденов посочи в отговор на друг въпрос, че все още е рано да се каже колко ще са секциите в чужбина, като допълни, че предвидените стъпки по ресорното законодателство са своевременно предприети според сроковете.

Съдът реши: Машина за гласуване във всяка секция

Междувременно правителството одобри допълнителни разходи за осигуряване на машини за гласуване на предстоящите избори. В постановлението не е посочен конкретният размер на разходите, който ще бъде определен след сключване на договора по обществената поръчка, която се организира от Централната избирателна комисия.

ЦИК: Законът предвижда машинно гласуване само при редовни избори

Финансовият министър Кирил Ананиев обясни, че нужната сума ще бъде осигурена. С друго решение кабинетът прехвърли организацията и финансирането на Международния пресцентър за изборите от Министерството на външните работи към БТА. Причина за промяната е натовареността на министерството във връзка с подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.