/ БГНЕС, архив
"Повече пари за извънболнична помощ са заделени в бюджета на Здравната каса за 2023 г. Тя е с най-голямото увеличение – 24%", заяви пред БНТ председателят на Надзорния съвет на НЗОК Михаил Околийски.

Той обясни, че средствата ще бъдат насочени основно за профилактични прегледи, които ще бъдат увеличени като обем.

С 910 млн. лв. повече се предлагат в проектобюджета на НЗОК за 2023 г.

Във вторник парламентът заседава извънредно, за да обсъди и приеме парите на Касата.

Според план-сметката за здраве са предвидени малко над 7 млрд. и 27 млн. лв. или това е с 910 млн. повече спрямо 2022 година.

"Категорично става дума за повече направления, повече медико-диагностични дейности, повече услуги за бременни жени, за майките, за бебетата им, за децата. Това вече е категорично променено с повече възможни прегледи, които да се случват в реално време. Въпросът пак е тези прегледи да се използват, защото анализът показва, че хората имат право на тях, но не ги използват. Според данните само 38% от хората, които задължително трябва да си направят профилактичен преглед, го правят при общо практикуващия си лекар. Хората в активна възраст, които имат право на профилактичен преглед веднъж годишно, не го практикуват", заяви Михаил Околийски.

По думите му това означава, че комуникацията някъде се къса, тъй като профилактичният преглед е в интерес на хората.

Според Михаил Околийски в здравната система липсва диалог между правителството, здравното министерство и хората.

Той посочи, че трябва да се навакса с имунизационния календар, защото има спад за традиционните ваксини при децата и има риск от избухване на морбили и на други заразни заболявания.

"Анализ показва, че от 2013 г. досега е нараснал 2 пъти бюджетът на здравеопазване, но въпреки това българите не са по-здрави. Това е така, защото не е ефективно лечението и прилагането на лекарствата, също така 44,5% от хората доплащат от джоба", каза още председателят на Надзорния съвет на НЗОК.
БНТ