Корнелия Нинова: Следващият петък трябва да дойдем с премиер
Следващият петък трябва да дойдем с премиер“. Това заяви лидерът на „БСП за БългарияКорнелия Нинова, след като получи мандата за съставяне на кабинет от президента Румен Радев.

Въпросът дали БСП ще предложи лица от служебния кабинет остава на дневен ред, обяви още Нинова. „Ще го обсъдим с колегите от другите парламентарни групи, които каним на разговори“, каза тя и допълни, че ще направи всичко възможно разговорите да са максимално публични и открити. "В такива сложни моменти започват всякакви манипулации, слухове и клюки, които биха навредили на един сериозен процес на преговори", смята Нинова. 

Третият мандат: Президентът дава шанс на БСП да състави правителство

На въпрос как ще убеди партиите да подкрепят предложението за кабинет на БСП, Нинова отговори така: „Ние сме пред два избора – да съставим редовен кабинет и мнозинство в парламента, което да взима най-важните решения или отиваме на избори“.

И допълни: "Разбираме отговорността, която поемаме в момента. Знаем, че България е поставена пред изпитания. Ще положим усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформа, за промяна на досегашния модел на управление, да гарантира в следващите месеци стабилност на България и сигурност за българските граждани. Ще опитаме всичко по силите си, за да дадем гаранция за сигурност и стабилност".

Всички са съгласни, че идват кризи, на които трябва да се отговори разумно, адекватно и спокойно, каза още Нинова. 

По думите ѝ най-вероятно в четвъртък ще се събере Националният съвет и коалиционните партньори "Там ще се решим как да продължим. Искаме да отидем пред нашия колективен орган с някакво готово предложение след разговори с партиите. Ще бъдат динамични 3-4 дни", отбеляза лидерът на БСП.

Нинова изпрати покани за разговори с “Изправи се БГ! Ние идваме!” на 29 август (неделя) от 14.00 часа, на “Демократична България” на 31 август (вторник) от 10.00 часа и на “Има такъв народ” на 1 септември (сряда) от 11.00 часа за съставяне на правителство с третия мандат, възложен на ПГ на коалиция “БСП за България”.

Тя предлага срещите да бъдат открити за медиите.