/ Георги Димитров
От "Демократична България" и БСП чакат президентът да го връчи
"Има такъв народ"/ИТН/ няма да влизат в разговори за третия мандат, а от "Демократична България"/ДБ/ и "БСП за България" чакат президентът да го връчи. Така политически сили в парламента коментираха идеята на председателя на ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме!" Мая Манолова третият мандат да се разглежда като втори опит за правителство на ИТН.

"Нашата позиция остава непроменена", каза заместник-председателят на ПГ на "Има такъв народ" Ивайло Вълчев пред журналисти в парламента. "Ние вече казахме, че няма да влизаме в разговори за трети мандат, повече от ясно", заяви той.

ИТН: Поканата на БСП за разговори е предизборен политически жест

На идеята на Манолова, Вълчев отговори с метафора за рожден ден през януари, който им се предлага да празнуват през декември. Според него, логиката, по която сега им се предлага да направят нещо, което е можело да се случи преди един месец с техния мандат, е непостижима.

"За нас наистина е непостижима логиката, по която тогава не можеше, а сега може - ето ви мандат, направете го. Ние искахме да го направим преди един месец", коментира Вълчев.

"Представете си, че през януари месец вие каните на рожден ден някакви хора, които казват: "Ами кой друг ще дойде? Те какво ще подарят? Какво ще има за ядене? Какво ще има за пиене? Не. Няма да дойдем, ще кажем и на другите да не идват и, въобще, вашият рожден ден през януари не е добра идея". След което през декември същите хора идват при вас и казват: "Искаш ли да си празнуваш рождения ден на моята дата през декември?", каза Ивайло Вълчев. Според него няма въобще база, на която да разсъждават за това нещо.

На въпрос дали "Има такъв народ" биха участвали в разговори за политики с парламентарната сила, която получи третия мандат, Ивайло Вълчев коментира, че по принцип в сградата на парламента е добре да се слушат идеите на всички останали. "Но дори и да чуем някакви идеи, ние няма да го направим с идеята да взимаме участие в каквото и да било, уверявам ви", допълни той.

Има ли шанс за кабинет или отиваме към нови избори

"Правителство на ИТН с третия мандат? С третия мандат ще бъде възможно правителство на този, на който бъде даден", коментира и председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов на въпрос за идеята на Мая Манолова.

Попитан какво ще направят, ако третият мандат бъде даден на БСП, той каза, че позицията на "Демократична България" е ясна, последователна и обявена още преди изборите. "Така че, нека да изчакаме да видим какво ще се случи и тогава ще реагираме. Ще коментираме след като президентът връчи мандата и имаме вече възможност да коментираме факта, а не хипотези", каза председателят на ПГ на ДБ.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова помоли медиите да почакат до утре за коментари за третия мандат. "Изчакваме, малко време остана. Утре президентът ще реши и ще говоря пред вас всичко", каза тя.
БТА