7 месеца по-късно: Какво свърши Социалното министерство до момента
"Ние бяхме социалният стълб в това правителство" - около това се обединиха на съвместна пресконференция социалният министър в оставка Георги Гьоков и вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова. Те дадоха отчет за свършеното до момента от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в състава на досегашното правителство. 

"За нас социалната политика е абсолютен приоритет. За много краткото време и връхлетяни от много кризи, успяхме чрез бюджета да подкрепим семейства, домакинства, млади хора, деца, възрастни с 22 млрд. лева. Тези пари и политики бяха ориентирани към увеличаване на майчинството, безплатни детски градини и ясли, увеличаване на пенсиите, подкрепа на работещите, увеличаване на броя на семействата, които ще получата енергийни помощи през зимата. През цялото време политиката ни бе ориетирана към слабите, уязвимите, включително и към хората с увреждания", посочи Нинова. 

По думите й при преговорите за съставяне на правителство, които предстоят, отново на първо място ще бъде поставен социалният елемент.

"За 7 месеца в социалната политика постигнахме неща, за които се борехме последните 10 години", каза още Нинова и допълни, че приоритетен проблем остава инфлацията, цени, доходи, бедност и неравенство. Затова тя заяви, че при преговорите за съставяне на ново правителство, ще продължат да бъдат социалният стълб в политиката на България. 

В МТСП бяха създадени условия и ред, които да гарантират провеждането на политики в социалната сфера, посочи от своя страна и ресорният министър в оставка Георги Гьоков. 

“Оценката, която си даваме на социалното министерство, е добра. Свършихме добра работа. Аз нямам напрежение за това кой ще е следващият социален министър, стига да продължи в същата посока за подкрепа на хората”, каза Гьоков. 

Помощите за отопление ще се вдигнат общо със 100 лв. за идната зима. На месец сумата ще се вдигне с 20 лв. от сегашните 104,71 лв. Така за пет месеца сумата ще бъде 623,55 лв., съобщи още социалният министър. 

Вече се приемат заявления за помощта, като те могат да се подават до 31 октомври. До този момент са 70 хил. българи са поискали да бъдат подпомогнати, каза още Гьоков. 

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември 2022 г. до 31 март 2023 г. 87% от хората, които ги получават се отопляват на твърдо гориво. 

По-късно днес БСП ще получи от президента Румен Радев третия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. От левицата вече заявиха готовност да преговарят за нов кабинет с партньорите си от доскорошната четворна управляваща коалиция - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ“ и "Демократична България".

Ако третият мандат в този парламент не бъде изпълнен, президентът трябва да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни избори за началото на октомври.