/ Istock
Тъй като на 26 юни, температурите в Обединеното кралство ще се покачат до 30 градуса, много британци ще посегнат към надеждния си слънчев крем, преди да излязат да се порадват на прекрасното време. Всеизвестно е, че слънцезащитният крем предпазва от вредните UV лъчи, но дори най-високият SPF50+ невинаги може да ни спаси от неприятно изгаряне, ако прекалим с престоя си на слънце или забравим да допълним защитата си, съобщи Mirror.

Слънчевите изгаряния са по-често срещани при хората със светла кожа и малките деца, но те могат да сполетят всеки, независимо от възрастта. Лечението на слънчево изгаряне не винаги е лесно, като многобройните противоречиви съвети и старите приказки за домашни средства често влошават проблема. Въпреки това не се отчайвайте, ако неволно сте се изгорили в жегите тази седмица. Съществуват няколко безопасни, бюджетни и одобрени от лекаря методи за лечение на слънчеви изгаряния в домашни условия, които могат да ви помогнат да облекчите дискомфорта на изпечената си кожа.

Един прост, но ефективен начин за успокояване на слънчевите изгаряния е да си направите хладка или топла вана и да добавите чаша цели овесени ядки. Тази достъпна зърнена култура ще придаде на водата във ваната млечнобял цвят, а потапянето в нея за около 20 минути може да ви помогне да облекчите болката и да възстановите естествената бариера на кожата си.

Д-р Нисит Шет от Британската фондация за кожата разказа за силата на овеса при лечение на възпаления, като заяви: "Овесът и овесените ядки са добре известни с това, че намаляват възпалението и се съдържат в някои търговски марки за лечение на неща като екзема, поради противовъзпалителното си действие".

Оказва се, че друг звезден начин за борба с болезненото слънчево изгаряне започва далеч преди да са нанесени щетите. Приоритетната хидратация преди, по време на и след потапяне в лъчите може да облекчи дискомфорта на кожата ви и да предотврати симптоми на дехидратация като главоболие и замаяност.

Ако пиенето на литри вода ви се струва непривлекателно, има алтернативни варианти като похапване на сочна диня, пълна с антиоксиданта ликопен, който се бори с възпаленията. Нанасянето на охлаждащ гел от алое вера върху изгорелите от слънцето места също е разумна стратегия поради известните му охлаждащи и противовъзпалителни свойства.

Експертите съветват тези, които са получили неприятно слънчево изгаряне, бързо да се махнат от слънцето и внимателно да охладят засегнатата кожа с хладен душ или влажна кърпа. След това нанасянето на специално разработен крем или спрей за след слънце може да помогне за облекчаване на болката и дискомфорта. Тези, които се нуждаят от по-силно облекчение, могат да прибегнат до болкоуспокояващи, като парацетамол или ибупрофен.

Освен това медицинските специалисти съветват да предпазвате изгорялата от слънцето кожа от пряка слънчева светлина, докато не се възстанови напълно.

Едно нещо, което никога не трябва да нанасяте върху изгаряне, обаче, е вазелин, тъй като той може да задържа топлината върху кожата и всъщност да влоши изгарянето. Също така трябва да избягвате да прилагате лед или ледени компреси директно върху кожата или да спуквате мехури.

Освен това се старайте да избягвате носенето на тесни дрехи, които биха могли да протрият изгарянето и да нарушат чувствителната кожа, докато тя се възстановява, и не се опитвайте да драскате или да отлепяте кожата, когато тя започне да се отделя.

Макар че домашното лечение обикновено е достатъчно за справяне с повечето слънчеви изгаряния, от решаващо значение е да разпознавате признаците и симптомите на по-сериозно изгаряне, което ще изисква допълнителна медицинска помощ, тъй като тежкото слънчево изгаряне понякога може да доведе до топлинно изтощение и топлинен удар.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС